Znanstvenici otkrili centar u mozgu zadužen za osjećaj sreće

LIJEČNICI pacijenticu oboljelu od epilepsije, znanstvenici su otkrili da podražaj određene točke u mozgu može izazivati osjećaj sreće i smijeh.

Ovo otkriće navodi na zaključak da su, barem kod ove pacijentice, smijeh i "zadovoljstvo" povezani s određenim područjem mozga. To područje, donji sljepoočni girus, znanstvenici povezuju i sa sposobnošću govora i pamćenjem, izjavio je voditelj istraživanja Takeshi Satow s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Kyotu.

Znanstvenici su spomenutu točku otkrili u mozgu 24-godišnje žene koja je trebala biti podvrgnuta operaciji radi olakšavanja nadzora nad napadima epilepsije.

Prije same operacije, Takeshi Satow i njegovi kolege stimulirali su električnim impulsima površinu njezina mozga kako bi utvrdili "funkcionalna područja" u tom dijelu mozga, koja su morali izbjegavati tijekom operacije.

Kad su jednu sekundu blago stimulirali donji sljepoočni girus, pacijentica je rekla da se osjeća "zadovoljno". Osim toga, pacijentica tvrdi da se u tome trenutku prisjetila melodije koju pamti iz djetinjstva.

Što su više znanstvenici stimulirali to područje mozga, pacijentica se osjećala sve sretnijom. Nakon stimulacije u trajanju od pet sekundi, pacijentica se nasmiješila. Potpuno izvješće o tome pokusu objavljeno je u časopisu "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".

Kad su znanstvenici odlučili jače stimulirati otkrivenu točku u mozgu, pacijentica se počela smijati. Nakon što je od nje zatraženo da glasno čita pri stimuliranju te točke, ona se nije smijala jer se "jako usredotočila na obavljanje zadatka", tvrdi Satow.

U prethodnim istraživanjima smijeh je povezivan s drugim područjima u mozgu, a to navodi na zaključak da se stimuliranjem jednoga područja u mozgu istodobno stimuliraju i druga.

Takeshi Satow zaključuje da više područja u mozgu može neovisno upravljati osjećajima sreće i smijehom.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više