ZNANSTVENICI OTKRILI DA KADULJINO ULJE POBOLJŠAVA PAMĆENJE

Travari koji su prije više stoljeća savjetovali kadulju za glavu i mozak znali su što čine, potvrđuju znanstvenici koji su dokazali da ta biljka koja se najčešće koristi kao začin, doista poboljšava pamćenje. L

Znanstvenici iz Newcastle-upon-Tynea proučili su 44 zdrave odrasle osobe u dobi od 18 do 37 godina. Neki su ispitanici dobili kapsule s kaduljinim uljem, a drugi placebo od suncokretova ulja. Dobrovoljci koji su stalno uzimali kaduljino ulje imali su bolje rezultate u testovima pamćenja riječi nego oni koji su bili na placebu.

Čini se da rezultati ovise i o količini: pamćenje se popravilo uzimanjem srednjih doza, a ne uzimanjem velikih ili malih doza kaduljina ulja.

Kadulja je česta u starim narodnim medicinskim tekstovima koje su znanstvenici proučili. Travar John Gerard napisao je 1597.: "Osobito je dobra za glavu i mozak i ubrzava živce i pamćenje":

Evo opisa kadulje Nicholasa Culpeppera iz 1652.: "Ona liječi pamćenje, zagrijava i ubrzava osjete."

Glavna istraživačica Nicola Tildesley sa Sveučilišta Northumbria kaže: "Time se pokazuje kako je vrijedan bio rad starih travara i ne treba ga zanemariti samo zato što je star nekoliko stoljeća".

No prema njezinim riječima, studenti se ne bi smjeli previše uzbuđivati zbog tih otkrića. "Ljude treba testirati duže kako bi se dokazalo da kadulja poboljšava rezultate na ispitu, a za to zasad nemamo planova", dodala je.

Istraživanje je pokazalo znatnu sposobnost kadulje da pojača neposredno pamćenje, odnosno pamćenje niza riječi neposredno nakon što su ih ispitanici vidjeli. No ta biljka nema isti učinak na odgođeno pamćenje, testirano tako da su dobrovoljci riječi morali ponoviti nakon dvadeset minuta.

Bez poboljšanja odgođenoga pamćenja teško je vidjeti kako bi uzimanje kadulje moglo pomoći učenicima. No tu biljku već istražuju kao potencijalni lijek za Alzheimerovu bolest, na temelju starijeg istraživanja iste skupine znanstvenika Istraživačkoga centra Medicinal Plant (MPRC) koje su provela sveučilišta u Newcastleu i Northumbriji.

Tada je otkriveno da kadulja koči enzim acetilholinesterazu (AChE) koji uništava kemijskoga glasnika s važnom ulogom za pamćenje. Alzheimerova bolest, najčešći oblik demencije što pogađa oko 10 milijuna ljudi diljem svijeta, praćena je padom razine kemijskog spoja acetilholina.

Znanstvenici misle da kombinacija kemikalija u kaduljinu ulju utječe na AChE. Osim toga, vjeruje se da kadulja ima antioksidativnih, protuupalnih i hormonima sličnih karakteristika korisnih za liječenje Alzeheimerove bolesti.

Rezultati novoga testiranja utjecaja kadulje na oboljele od Alzheimerove bolesti očekuju se uskoro. To je istraživanje objavljeno u časopisu "Pharmacology, Biochemistry and Behaviour", a financirala ga je tvrtka Oxford Natural Products.

(Hina) vm dgk

Pročitajte više