Znanstvenici s Oxforda: Prestanak pušenja može poboljšati mentalno zdravlje

Ilustracija: Unsplash

Prestanak pušenja za mnoge pušače najprije znači borbu protiv ovisnosti koju izaziva nikotin, prisutan u cigaretama. No pomisao na prestanak može izazvati brige o tome kako će izgledati život bez pušenja.

"Uvjerenje da cigarete smiruju je široko rasprostranjeno, a neki medicinski stručnjaci odgovaraju ljude s poremećajima mentalnog zdravlja od prestanka pušenja", rekli su istraživači sa sveučilišta Oxford i Bath, čiji je rad krajem svibnja objavljen u časopisu JAMA Network.

"Prestanak pušenja može poboljšati mentalno zdravlje"

Njihovo otkriće da prestanak pušenja može poboljšati mentalno zdravlje trebalo bi dodatno ohrabriti pušače koji se žele riješiti te navike, ali su zabrinuti zbog potencijalnih negativnih posljedica.

"Prestanak pušenja povezuje se sa značajnim poboljšanjima pri tjeskobi i depresiji među ljudima koji imaju i koji nemaju psihičke poremećaje", zabilježila je istraživačka skupina nakon što je provela studiju na preko 4200 ljudi u 16 zemalja.

Za mnoge može biti teško napustiti rutine poput izlaženja iz ureda radi nekoliko cigareta i ćaskanja tijekom dana ili nekoliko opuštajućih kasnonoćnih dimova prije spavanja. "Na zabrinutost oko pogoršanja mentalnog zdravlja nakon prestanka često upućuju kliničari i pušači", rekli su istraživači. 

Međutim, ta zabrinutost ne bi trebala nikoga obeshrabriti, smatraju autori studije. 

Sudionici ispitivanja bili pušači sa psihičkim poremećajima i bez njih

"Prestanak pušenja povezuje se sa smanjenim rizikom od smrtnosti i poboljšanom kvalitetom života u bilo kojoj dobi, pri čemu naša analiza doprinosi dokazima da također poboljšava mentalno zdravlje", kazali su.

Sudionici istraživanja bili su pušači sa psihičkim poremećajima i bez njih. Istraživanje je proučavalo učinak apstinencije između devet i 24 tjedna među ljudima koji su "motivirani prestati", no koji su pušili 10 ili više cigareta dnevno tijekom protekle godine.

Pročitajte više