Znanstvenici pronašli tekuću krv i urin u tijelu konja starog 42.000 godina

Foto: Sjeveroistočno federalno sveučilište

RUSKI znanstvenici su u pokrajini Verhojansk u Sibiru pronašli tekuću krv i urin unutar smrznutog trupla ždrijebeta koje je umrlo prije 42.000 godina, javlja CNN.

Vjerojatno je mnogima sada na pamet pao američki znanstveno-fantastični film "Jurski park" u kojem su znanstvenici klonirali davno izumrle dinosaure koristeći se očuvanim DNK-om. Svi smo znali da takav scenarij nije moguć u realnosti jer je nakon toliko tisućljeća teško pronaći uščuvani genetski materijal.

No izgleda da takva mogućnost postoji, barem za životinje umrle prije 40.000 godina.

Nađen u zamrznutom krateru

Semjon Grigoriev, direktor Muzeja mamuta Sjeveroistočnog federalnog sveučilišta (NEFU) u Jakutsku, rekao je kako su tjelesne tekućine mladog konja izvadili u nadi da će uspjeti klonirati tu izumrlu vrstu.

Truplo drevnog ždrijebeta pronašli su tragači za kljovama mamuta 2018. godine u permafrostu, odnosno trajno zamrznutom tlu masivnog kratera Batagajka.

"Ždrijebe je izgleda imalo samo dva tjedna kada je uginulo, vjerojatno zbog toga što se utopilo u blatu koje je kasnije postalo dio permafrosta", rekao je Grigoriev za CNN.

"Obdukcija je pokazala da je truplo ždrijebeta izuzetno dobro očuvano. Dlaka se još uvijek nalazi na većem dijelu trupa, osobito na glavi i nogama. Sada smo doznali koju je boju krzna imao izumrli konj iz epohe Pleistocena", dodao je.

Izuzetno rijedak nalaz

Mada je otkriće krzna na toliko starom primjerku izuzetno rijetko, još je rjeđi slučaj pronalaska tekuće krvi i urina. Grigoriev je rekao kako zna za samo još jedan takav nalaz iz epohe Pleistocena koja je trajala otprije otprilike 2,6 milijuna godina do prije oko 11.700 godina.

Drugi takav nalaz otkrili su također Grigoriev i njegov tim. 2013. godine su u blizini sjeveroistočne obale Rusije pronašli smrznuti leš odraslog mamuta.

"U pravilu, krv koagulira ili se čak pretvara u prah kod ostataka životinja iz ledenog doba. To se događa zbog mumifikacije, odnosno zbog toga što tijekom perioda od više tisuća godina vlaga i druge biološke tekućine postupno isparavaju, čak i ako je tijelo očuvano u permafrostu. Trupla životinja najbolje su očuvana ako su se nalazila u ledu, kao što je to bio slučaj s našim mamutom", rekao je Grigoriev.

Skeptičan prema kloniranju

Grigoriev je rekao kako stručnjaci NEFU-a surađuju sa znanstvenicima iz južnokorejskog instituta SOOAM Biotech Research Foundation u nastojanju da kloniraju stanice ždrijebeta.

No dodao je kako je podosta skeptičan oko rezultata. 

"Mislim da čak i s ovim rijetkim nalazom tekuće krvi nećemo uspjeti klonirati drevnog konja. Naime, glavne krvne stanice, crvene krvne stanice ili eritrociti, nemaju jezgru s DNK-om", objasnio je Grigoriev. "Radimo na tome da pronađemo očuvane stanice mišićnog tkiva i unutarnjih organa koji su također vrlo dobro sačuvani kod ovog primjerka."

Institut SOOAM, piše CNN, predvodi genetičar Hwang Woo-suk, koji je 2004. tvrdio da je uspješno klonirao ljudske matične stanice zametka, ali je ubrzo nakon toga priznao da je lažirao svoje nalaze.

Njegovo sveučilište optimističnije

Sjeveroistočno federalno sveučilište optimističnije je oko procesa kloniranja od Grigorieva. Na svojim je stranicama nedavno objavilo vijest o dosadašnjem napretku u proceduri kloniranja fosila.

U vijesti su naveli kako već od 2012. surađuju s korejskim kolegama iz instituta SOOAM Biotech Research Foundation na proučavanju tkiva izumrlih životinja kako bi pronašli očuvane stanice za moguće kloniranje.

"Znanstvenici su analizirali DNK mamuta i ubrizgali jezgru stanica mamuta u laboratorijske miševe. Eksperiment je imao mješovite rezultate. Mada se stanice mamuta nisu prilagodile, ipak smatramo da se ovaj pristup može koristiti u narednim pokušajima kloniranja mamuta", rekla je molekularna biologinja Lena Grigorieva iz Međunarodnog centra za kolektivnu uporabu molekularne paleontologije.

Pročitajte više