Znanstvenici sa MediLS-a u napadu: Hrvat unaprijedio liječenje od Alzheimerove bolesti

DR. DIMITRI KRAINC u novom broju znanstvenog časopisa Cell objavio je rad u kojem je objasnio kako unaprijediti liječenje teških bolesti kao što su Alzheimerova, Huntingtonova i Parkinsonova.

Otkrio je novi mehanizam kemijske modifikacije koja će poboljšati proces razgradnje štetnih proteina, piše Jutarnji list. Navodi se kako je time riješen najvažniji izazov u istraživanju neurodegenerativnih poremećaja, a to je da se uklone proteini u stanicama koji izazivaju bolest, a sačuvaju oni koji su potrebni za rad živčanih stanica.

Nakon otkrića razvit će se lijekovi koji bi otklanjali štetne proteine

Objasnio je kako takve bolesti nastaju uslijed povećanog nakupljanja proteina u neuronima, a te nakupine ometaju rad neurona što dovodi do gubitka pamćenja kod Alzheimera te poremećaje u motorici kod Parkinsonove i Huntingtonove bolesti.

Nakon ovog otkrića moći će se razvijati lijekovi koji bi otklanjali štetne proteine koji su krivi za razvoj ovih bolesti. "Potencijalni lijekovi koji bi pospješili mehanizam degradacije se već primjenjuju u liječenju nekih oblika raka. Trenutno surađujemo s nekoliko farmaceutskih tvrtki kako bi te lijekove prilagodili za liječenje neurodegenerativnih bolesti", rekao je Krainc koji se 2003. godine vratio u Hrvatsku gdje je vodio Kliniku za neurologiju u KBC-u Rebro. Krainc se pridružio "ekipi" u MediLS-u te je ovim otkrićem postao treći znanstvenik s tog splitskog instituta koji je u samo dva tjedna objavio značajan članak u Cell-u. 

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više