Znanstvenici snimili neuspjelu supernovu zvijezde

Foto: NASA

DVOSTRUKI teleskop ATLAS na Havajima zabilježio je dosad najtamniju eksploziju zvijezde, a znanstvenici pokušavaju shvatiti zašto je ova supernova tako mračna. Naime, supernova je po definiciji iznimno snažna eksplozija pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da ona svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije.

Supernove su sjajnije od običnih – nova. Na latinskom nova znači "novo", a u astronomskom smislu taj se događaj odnosi na privremenu pojavu nove i sjajne zvijezde. Naziv je zapravo netočan jer nova nastaje erupcijom već postojeće zvijezde koja prilikom eksplozije, koja traje nekoliko sati ili dana, postane mnogo sjajnija. Prefiks super razlikuje supernovu od nove, odnosno supernova je značajno spektakularnija i snažnija. Stoga su se znanstvenici s pravom zapitali zbog čega je onda ova supernova bila tako tamna.

Neuspjela eksplozija?

Prema jednoj teoriji, radi se o neuspjeloj supernovi zvijezde koja je od nas udaljena 150 milijuna svjetlosnih godina. Riječ je o vrlo gustoj zvijezdi, zvanoj bijeli patuljak. Naime, zvijezde manje do srednje mase, poput našeg Sunca, nakon što potroše svoje gorivo postaju bijeli patuljci, piše New Scientist.

Eksplozije bijelih patuljaka, zvane supernove tipa Ia, obično su vrlo svijetle. Astronomi se čak oslanjaju na njihov karakterističan sjaj kao na "standardnu svijeću" pomoću koje mjere koliko se brzo širi naš svemir.

Znalo je biti tamnijih supernova tog tipa, zvanih Iax, ali u posljednjih 12 godina znanstvenici su zabilježili samo tri takva fenomena, među koje se ubraja i ovaj. Potrebno je napomenuti da je ova najnovija supernova najmračnija dosad i oko 100 puta tamnija od tipične supernove tipa Ia.

Zanimljive mješavine elemenata

"Bit će uzbudljivo ako potvrdimo da se radi o neuspjeloj supernovi bijelog patuljka", rekao je astronom Shubham Srivastav sa Sveučilišta Queen u Belfastu.

Srivastav i njegovi kolege otkrili su da su u ovom događaju nastale mješavine elemenata: ugljika, kisika, magnezija, silicija i sumpora koje zapravo nastaju tijekom, a ne pri završetku eksplozije bijelih patuljaka, što ukazuje na to da se radilo o nepotpunom događaju.

Pročitajte više