Znanstvenici upozoravaju: Otok smeća u Tihom oceanu 16 je puta veći nego što se dosad mislilo

Foto: Facebook/Ocean Cleanup

NEDAVNO istraživanje objavljeno u časopisu "Scientific Reports" pokazalo je da količina mikro-plastike u pacifičkoj zoni između Kalifornije i Havaja "eksponencijalno" raste, prenosi Independent.

Na području Tihog oceana poznatom kao "Veliki pacifički otok smeća" pluta oko 80.000 tona plastike, što je 16 puta više od prijašnjih procjena.

Znanstvenici iz zaklade "Ocean Cleanup" do te su procjene stigli na temelju analize zračnih fotografija i otpada ulovljenog u mreže na tom području.

"Otok" se nalazi između Kalifornije i Havaja i najveća je od pet oceanskih akumulacijskih zona na kojima se zbog oceanskih struja nakuplja otpad.

Zagađenje mikro-plastikom

Prema istraživačima, otok smeća zauzima površinu od 1,6 milijuna četvornih kilometara i ukupno sadrži 1,8 bilijuna čestica raznih veličina. 99 posto otpada čini plastika.

Znanstvenike posebice brine činjenica što se među otpadom "eksponencijalno povećava" količina mikro-plastike, to jest sićušnih komadića plastike manjih od pet milimetara. Istraživanje je pokazalo da se količina mikro-plastike u zoni utrostručila od 1970-ih godina.

Tri-četvrtine otpada u toj zoni ipak čine veći komadi plastike, a od toga gotovo polovicu čine mreže za ribolov.

Ne zna se koliko plastike zapravo ima u morima

Istraživanje je provedeno u svrhu razvitka tehnologije za sanaciju otpada u svjetskim morima i oceanima.

"Kako biste riješili problem, prvo ga morate razumjeti", izjavio je osnivač zaklade, Boyan Slat.
Iz zaklade napominju da su prethodna istraživanja uvelike podcijenila količinu plastike koja je prisutna u pacifičkoj zoni jer su se usredotočivala samo na male komade plastike.

Novo istraživanje daje točniji uvid u veličinu problema zahvaljujući zračnim snimkama. Znanstvenici predviđaju da će se morati poslužiti raznim metodama za dobivanje točnog uvida u opseg problema te njegovu sanaciju.

"Ne znamo stvarno koliko plastike ima u morima i gdje se ona nalazi – istraživanje plastičnog otpada u oceanima je relativno nova znanost, pa se nadam da će se tehnike koje mi uvedemo koristiti i u ostalim dijelovima svijeta", izjavio je jedan od istraživača.

Pročitajte više