Znanstveno dokazano: Muškarci su gay jer im mozak ima ženske karakteristike

POZNATO je kako su u ponašanju gay muškaraca vidljive neke karakteristike ženskog ponašanja, a sad je i znanstveno dokazano kako je glavni krivac za to njihov mozak.

Naime, prema studiji koju je provela švedska Nacionalna akademija za znanost, mozak heteroseksualnih i gay muškaraca razlikuje se na predjelu koji je odgovoran za emocije, promjene raspoloženja i depresivnost. Jednako je pokazano kako mozak lezbijki ima neke od karakteristika mozga heteroseksualnih muškaraca.

Znanstvenici su skenirali mozgove 90 volontera. Pokazalo se kako su mozgovi heteroseksualnih muškaraca i lezbijki pomalo asimetrični - desna hemisfera je nešto veća od lijeve. Te asimetrije nema kod gay muškaraca i heteroseksualki.

Do sad nisu uspjeli dokazati jesu li takve razlike u obliku mozga urođene te jesu li nasljedne ili su nastale uslijed djelovanja hormona u majčinoj utrobi. Znanstvenici su uvjereni kako osim građe mozga seksualnoj orijentaciji doprinosi i utjecaj okoline, no sve studije koje su se bavile proučavanjem utjecaja gena i bioloških podražaja, nisu uspjele dokazati kako je ta uloga značajna.

"Ovo što smo upravo otkrili samo je dodatni poticaj za još opširnija istraživanja, koja će nam pomoći da što bolje objasnimo i shvatimo homoseksualnost", poručili su švedski znanstvenici.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više