Zračni napad američke vojske u Afganistanu, uništeno osam tvornica droge

Foto: Hina

SNAGE SAD-a su u napadima iz zraka bombardirale nekoliko pogona za proizvodnju droga u Afganistanu, objavio je američki zapovjednik i čelnik NATO snaga u toj zemlji.

"Napadi su bili usmjereni na izvore financija talibana", rekao je general John Nicholson i dodao da će se takvi napadi nastaviti.

"Zajednička operacija s afganistanskim snagama provedena je sinoć u južnoj pokrajini Helmandu", rekao je Nicholson na konferenciji za medije.

Helmand najveće uporište talibana u Afganistanu

Helmand nije samo središte proizvodnje droge u Afganistanu, gdje se proizvodi 80 do 90 posto svjetskog opijuma, nego je i najveće uporište talibana u Afganistanu.

Ured afganistanskog predsjednika je objavio da je u Helmandu uništeno osam tvornica za preradu narkotika.

Glasnogovornik talibana izjavio da su bombardirani civili

Qari Jusuf Ahmadi, glasnogovornik talibana, odbacio je te tvrdnje.

"Na tom području nema nikakvih tvornica droge. Oni (SAD i afganistanska vlada) samo žele prikriti da su bombardirali civile", napisao je na Twitteru.

Prema Vijeću sigurnosti UN-a, 400 milijuna dolara, koliko se procjenjuje da su talibani prošle godine zaradili trgovinom drogom, predstavlja oko polovice ukupnih prihoda pobunjenika.


Afganistan je ove godine proizveo najviše opijuma ikad

Afganistan je ove godine proizveo najviše opijuma u svojoj povijesti - procjenjuje se 9000 tona, objavio je prije nekoliko dana ured UN-a za droge i kriminal.  

S obzirom na prošlogodišnjih 4800 tona, to je povećanje od 87 posto proizvodnje opijuma najvećega svjetskog proizvođača ilegalnih tvari, navodi se u izvješću.

Ukupno 328 tisuća hektara zemlje iskorišteno je za kultiviranje opijuma, kaže se u izvješću, što je povećanje od 63 posto u usporedbi s godinom prije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Afganistan, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Afganistan.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više