Tko je bio ubijeni lider kosovskih Srba Oliver Ivanović

Foto, Video: Hina, TV Most

NEPOZNATI napadači pucali su jutros na Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda", u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega je u bolnici preminuo. Ivanović je važio za umjerenog lidera kosovskih Srba, a atentat na njega najvjerojatnije će imati negativne posljedice za odnos Beograda i Prištine, kao i na stanje na Kosovu.

>> Ubijen lider srpske stranke na Kosovu

>> Supruga ubijenog srpskog političara na Kosovu: "Imam poruku za one koji su ovo uradili, a zna se tko su"

>> VIDEO, FOTO U Mitrovici opsadno stanje, Vučić žestoko prijeti, poznati novi detalji o napadačima 

Oliver Ivanović rođen je 1953. godine u kosovskom selu Rznić, a u mladosti se uspješno bavio borilačkim sportovima (nositelj je crnog pojasa u karateu) koje je počeo trenirati u Zagrebu tijekom studija na Vojnoj akademiji. Zbog oštećenja vida napustio je nakon treće godine studij i završio strojarstvo u Mitrovici na Kosovu. Poslije toga je i apsolvirao na Ekonomskom fakultetu u Prištini. Sa suprugom Milenom dobio je u dugogodišnjem braku trojicu sinova. 

Politički se angažirao 1999. godine

Nastavio je i svoju karatašku karijeru i osvojio niz nagrada, a naučio je i strane jezike - engleski, talijanski i albanski. Radio je kao direktor u kosovskim firmama u vrijeme socijalizma i nije se aktivno bavio politikom. Njegov politički angažman započeo je 1999. godine, kada se na poziv svojih susjeda srpske nacionalnosti koji su smatrali da “zna razgovarati sa strancima” uključio u lokalni politički život u Kosovskoj Mitrovici. 

Al Jazeera Balkans piše da je Ivanović uskoro postao jedan od ključnih ljudi netom osnovanog Srpskog nacionalnog vijeća za sjever Kosova, no već nakon dvije godine je smijenjen. Nakon toga postaje član Koordinacionog centra za Kosovo, za čije se formiranje i zalagao. Iste godine na parlamentarnim izborima, na listi Koalicije Povratak, izabran je za zastupnika u Skupštini Kosova, u kojoj postaje i član predsjedništva. Činjenicu što se zalagao za izlazak kosovskih Srba na izbore mnogi su mu i zamjerili. Osporavalo mu se i to što je bio "previše fleksibilan" u kontaktima s međunarodnom zajednicom, ali i da je jednostrano donosio odluke.



Blizak Demokratskoj stranci u eri Borisa Tadića

Za vrijeme vladavine Demokratske stranke, od 2008. do 2012. godine, bio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, pomažući tako u rješavanju problema kosovskih Srba.

Ivanovića su upućeni uvijek opisivali kao pragmatičnog političara, čija je mana bila što je rijetko kada bio spreman odlučno presjeći raspravu.

Najveća mrlja na njegovoj karijeri je optužba za sudjelovanje u zločinu koji se dogodio u travnju 1999., kada je u sjevernom, odnosno srpskom dijelu Kosovske Mitrovice ubijeno tridesetak Albanaca, dok su pak svi protjerani u veljači sljedeće godine. Godinama se govorilo kako je u te zločine osobno upetljan i Ivanović, a za to je optužen 2014. s još nekoliko kosovskih Srba. Suđenje je započelo u prosincu 2014., nakon skoro 12 mjeseci koje je Ivanović proveo u pritvoru, a njega je naročito smetalo što ga se odbija pustiti da se brani sa slobode. Zbog toga je u kolovozu 2015. započeo protestni štrajk glađu te je tjedan dana kasnije zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu.



Optužba i suđenje za ratni zločin


Početkom 2016. osuđen je na devet godina zatvora zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad kosovskim Albancima kao zapovjednik srpskih paravojnih formacija 2000. U veljači prošle godine sud u Mitrovici donio je odluku prema kojoj mu je zatvor zamijenjen kućnim pritvorom te je pušten iz zatvora. Prva presuda je pak poništena i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

No posljedica pravosudnih problema bilo je to što je Ivanoviću onemogućen puni politički angažman - iako se i iz zatvora kandidirao na lokalnim izborima u Mitrovici - čime su kosovski Srbi izgubili jednog od umjerenijih lidera koji se nije u svemu slagao s Aleksandrom Vučićem i SNS-om.

Nema sumnje da će ubojstvo Olivera Ivanovića izazvati razne tenzije koje se u ovom trenutku tek mogu samo naslutiti. Dosta toga ovisi o tome hoće li lokalna policija uspjeti pronaći ubojicu i naručitelje atentata na Ivanovića te koga će se okriviti za taj zločin.

Pročitajte više