Žrtva svećenika pedofila o isprici Hranića: Ništa mi ne znači

Screenshot: Youtube/NOva TV

DANAS 31-godišnja Ana Grgić prije desetak dana u ispovijesti u emisiji Provjereno otkrila je da je jedna od žrtava svećenika Rajčevca iz Sotina.

Anu je svećenik Zlatko Rajčevac iz župe u Sotinu, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, tvrdi, seksualno zlostavljao gotovo deset godina. Između 2000. i 2010. godine.

Danas se osvrnula na ispriku đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića.

"Meni nije značila puno isprika"

"Isprika koja je dana meni osobno nije značila puno jer nisam osjetila nikakvo suosjećanje ili savjesno sagledavanje situacije", rekla je za Novu TV.

Dodaje da joj je bitno da se ono što se dogodilo njoj - nikom više ne dogodi.

"Nisam u pitanju ja već - ja sam lik, lice i glas za one koji ga trenutno nemaju. Što se mene tiče, moja situacija je već završena, meni je u principu stalo da pokažem i onima koji su to prošli da mogu izaći iz toga."

Podsjetimo, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić u objavi za javnost ispričao se svim žrtvama svećenika Rajčevca nakon što se prvo opravdavao.

"Ovom izjavom ispričavam se žrtvama svećenika Rajčevca, njihovim obiteljima, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti što, uz poduzete mjere prema hrvatskim institucijama i nadležnom Dikasteriju Svete Stolice, dotičnoga osumnjičenog župnika nisam uklonio sa župe za vrijeme trajanja istrage", rekao je Hranić, a prenijela IKA.

"Nažalost, tek sam ovih dana, slušajući javno svjedočanstvo jedne žrtve, kao i glas crkvene i opće javnosti, preispitujući sebe samoga pred raspetim Gospodinom, uvidio koliko velik propust i pogrešku sam učinio vodeći brigu o svećeniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od mene tražile", piše.

"Svojim propustima te svojim izjavama na tiskovnoj konferenciji 21. ožujka 2023., makar to svojim srcem i stavom ne htijući, zanemario sam stanje i patnje onih koje sam kao pastir Crkve prvi trebao čuvati i štititi", rekao je.

Štitio je svećenika pedofila

Prije nekog vremena nekoliko vjernika iz vukovarskog naselja Sotina u više je navrata direktno prozvalo Hranića da je štitio lokalnog svećenika Zlatka Rajčevca od teških optužbi za pedofiliju i spolno zlostavljanje njihove djece, objavile su Novosti. Vukovarski sud je na koncu potvrdio optužnicu protiv Rajčevca za zlostavljanje pet maloljetnica, ali suđenje nikad nije održano zato što je Rajčevac 2021. godine preminuo.

On je negirao optužbe, a njegov odvjetnik tvrdio da se njima nastoji baciti ljaga na Katoličku crkvu u Hrvatskoj. Đakovačko-osječka nadbiskupija u odgovoru Novostima dala je do znanja kako Hranić smatra da nije učinio ništa sporno i da je slučaj Rajčevac odrađen po crkvenim i državnim propisima.

Pročitajte više