Žrtvama tsunamija obećano između 3 i 4 milijarde dolara pomoći

Glavni tajnik UNa Kofi Annan pozvao je u srijedu svjetske čelnike da ispune svoja obećanja o tri do četiri milijarde dolara pomoći žrtvama tsunamija koji je 26. prosinca poharao obale južne i jugoistočne Azije.

Govoreći uoči međunarodne konferencije o tsunamiju koja se održava u četvrtak u Džakarti, Annan je kazao kako se nada da će sav novac biti isplaćen.

Pomoć obećana za najveću humanitarnu krizu nakon Drugog svjetskog rata, u kojoj je poginulo 150.000 ljudi a milijuni su ostali bez domova, mora biti nova, a ne preusmjerena iz drugih kriza, rekao je Annan u intervjuu za CNN.

Ujedinjeni narodi objavili su u srijedu da se pomoć koju su vlade i privatni sektor obećali područjima pogođenima tsunamijem kreće između tri i četiri milijarde američkih dolara.

Sama Australija obećala je 750 milijuna američkih dolara, a slijede je Japan i Njemačka s obećanih više od 500 milijuna dolara.

Sjedinjene Države, uz logistiku, vojnike i 350 milijuna američkih dolara, osigurale su i flotu od stotinu helikoptera koje UN koristi za slanje pomoći žrtvama.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u srijedu da je spreman deblokirati milijardu američkih dolara financijske pomoći najpogođenijim zemljama. Sredstva će biti povučena iz kreditne linije posebno osnovane za slučajeve prirodnih katastrofa.

Glavni direktor MMF-a Rodrigo Rato izjavio je da bi pomoć mogla biti isplaćena bez posebnog programa MMF-a koji bi zahtijevao prilično duge službene pregovore s vladama u regiji.

Od 1962. 33 zemlje primile su hitnu financijsku pomoć MMF-a ukupne vrijednosti od više od 2,3 milijardi dolara. Ti zajmovi dodjeljuju se uz niske kamate i moraju biti vraćeni u roku tri do pet godina.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više