Financijska izvješća razbudila tržište, Crobexi konačno porasli

Foto:

NA ZAGREBAČKOJ su burzi prošloga tjedna, obilježenog objavama financijskih rezultata kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, Crobex indeksi porasli oko 2,5 posto, dok je promet bio gotovo dvostruko veći nego tjedan dana prije.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 2,47 posto, na 1.891 bod, a Crobex10 za 2,49 posto, na 1.112 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše su porasli Crobexkonstrukt, za 2,83 posto, i Crobexnutris, za 2,37 posto, dok je najviše pao Crobexturist, za 0,74 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 51 milijun kuna, što je oko 25 milijuna više nego tjedan dana prije.

"Protekloga tjedna Crobexi su porasli oko 2,5 posto, uz povećan prosječni dnevni promet. Razloge za promet nešto viši od uobičajenog možemo potražiti između ostaloga i u objavama financijskih izvještaja kompanija s burze koje su u drugom dijelu tjedna intenzivirale svoje objave", ocjenjuje Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija dionica Valamara

Najlikvidnija je u proteklom tjednu bila dionica Valamar Riviere, s 10,5 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena ojačala 2,12 posto, na 45,85 kuna.

Valamar je u petak objavio rezultate poslovanja za treće tromjesečje u kojemu je grupa ostvarila rast prihoda od prodaje od 19,8 posto i neto dobiti od 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


"Na visoki rast prihoda i dobiti Valamara utjecala je i konsolidacija Imperijala, pa navedeni rezultati iz trećeg tromjesečja ove godine nisu potpuno usporedivi s istim razdobljem prošle godine", kaže Jurić.

Od objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje Jurić izdvaja i one dviju velikih hrvatskih kompanija, Adris Grupe i HT-a.

Adris je u četvrtak izvijestio o rastu prihoda od prodaje od 8,9 posto i neto dobiti od 8,7 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

HT je istoga dana izvijestio o rastu prihoda od prodaje u trećem tromjesečju od 17,5 posto te padu neto dobiti za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Povlašteno izdanje Adrisa poskupilo je 3,4 posto, na 455 kuna, dok je cijena dionice HT-a ojačala 1,4 posto, na 172,5 kuna. Tom dionicom ostvareno je 5,9 milijuna kuna, pa po likvidnosti slijedi iz Valamarove.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Đure Đakovića, 5,13 milijuna kuna, a cijena joj je pala 4,42 posto, na 32 kune.

Uprava Đuro Đaković Grupe izvijestila je u petak da obustavlja postupak povećanja temeljnog kapitala, jer je u predviđenom roku za upis novih dionica upisano manje od ciljanih 12,5 milijuna dionica pa nije postignut prag uspješnosti izdanja.

U razdoblju upisa zaprimljene su upisnice ulagača na ukupni iznos od 256,56 milijuna kuna, od čega je uplaćeno samo 6,56 milijuna kuna, a preostali iznos nije vidljiv na transakcijskom računu iz javnog poziva na upis novih dionica.

Viadukt opet najveći gubitnik

Ipak, najveća gubitnica prošloga tjedna bila je dionica Viadukta, s padom cijene za više od 77 posto, na 3,77 kuna.

Viadukt je nakon otvaranja stečaja početkom mjeseca dobio i rješenje burze o prestanku uvrštenja na uređenom tržištu dionica koje će se provesti 26. studenog ove godine.

U petak je Viadukt objavio i rezultate za treće tromjesečje u kojima je izvijestio o padu prihoda od prodaje za 88 posto i gubitku od 26 milijuna kuna.

Među najvećim dobitnicama ističu se prošloga tjedna dionice Zagrebačke banke, sa skokom cijene za 6,5 posto, Atlantske plovidbe, za 6 posto, i Plave lagune, za 5,6 posto.

"Sljedeći tjedan očekujemo objave ostalih kompanija sa Zagrebačke burze te nastavak intenzivnijeg trgovanja u ponedjeljak i utorak, kada i ističe rok za objavu tromjesečnih poslovnih rezultata", zaključuje Jurić.
 

Pročitajte više