Međimurje ima 798 zaraženih na 100.000 ljudi: "Testirali smo 16 posto stanovništva"

Foto: Hina

U MEĐIMURSKOJ županiji potvrđen je 161 novi slučaj zaraze koronavirusom, a na bolničkom je liječenju 77 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite, a župan Matija Posavec je rekao kako je testirano gotovo 16 posto stanovnika Međimurja.

Lidija Vrbanec Megla iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije istaknula je na konferenciji za novinare kako se uzima od 300 do 500 uzoraka na dan.

"Ukupno imamo oboljelih u Međimurskoj županiji 3125 i 44 osobe preminule od covida", rekla je Vrbanec Megla te dodala da brojke još rastu, ali ipak sporije nego prije.

Imaju 798 zaraženih na 100.000 stanovnika

Rekla je da je 4. studenoga prema sedmodnevnoj incidenciji bilo 745 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, a sada je 798.

"Primjećujemo da možda stagniramo, ali nam je 14-dnevna incidencija još jako visoka i taj broj se preslikava na broj umrlih i hospitaliziranih", istaknula je i dodala da je najviše hospitaliziranih unutar tri tjedna.

Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak rekao je da panike nema jer je sustav uvijek korak do dva ispred koronavirusa. Istaknuo je da je trenutačno hospitalizirano 77 pacijenata, a bolnica se svakim danom sve više puni. Na respiratoru je 11 osoba, a najmlađi hospitalizirani pacijent ima 50 godina.

"Uređaja, kadrova i prostora imamo, međutim svi ti kapaciteti su ograničeni i ne mogu trajati beskonačno", rekao je Novinščak.

Posavec: Testirano je 16 posto stanovnika

Župan Matija Posavec je istaknuo da je testirano gotovo 16 posto stanovništva Međimurja.

Rekao je kako su unutarnjom organizacijom Županijske bolnice u ovom trenutku aktivirana 102 kreveta za covid pozitivne pacijente, a popunjeno je 75 posto kapaciteta.

Ako bolnički kapaciteti ne budu dovoljni, aktivirat će se zgrada u krugu bolnice u kojoj može biti još dvadesetak kreveta, a u pripremi je i varijanta C, to jest jedna sportska dvorana gdje će biti stacionirani bolnički kreveti i aparati s kisikom, dodao je Posavec.

"Mi smo na proljeće nabavili 10 respiratora i to je, sad se pokazuje, bila vrlo ispravna i ključna odluka", rekao je Posavec te dodao da su noćas dopremljena još dva respiratora i pet "high-flow oxygen" uređaja.

Trenutačno su u nabavi još dva dodatna respiratora koja će biti kupljena preko proračuna Međimurske županije. Također, jedan će respirator osigurati Grad Prelog, a jedan Grad Čakovec. Nabavit će se i dodatni aparati za kisik.

"Samo u tu svrhu mi smo iz proračuna izdvojili gotovo 1,5 milijuna kuna", rekao je Posavec.

Govoreći o domovima za starije i nemoćne, župan je istaknuo kako su u 40-ak domova s 1500 korisnika evidentirane 44 pozitivne osobe, što je 2,93 posto.

"Što se tiče osnovnih škola, u nižim je razredima od 4734 učenika sedam pozitivno, dakle 0,15 posto, a što se tiče ostalih, viših razreda i svih srednjoškolskih učenika, imamo 0,49 posto pozitivnih", rekao je Posavec. 

Pročitajte više