Županijski sud: Zbog bolesti, Bobetku se ne može uručiti optužnica

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu izvijestio je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave da ne može dostaviti optužnicu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) umirovljenom generalu Janku Bobetku zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja, priopćeno je jutros iz toga suda.

"Istražni sudac ovog suda, podneskom od 2. travnja 2003. godine u smislu članka 5. stavak 3. Ustavnog zakona o suradnji Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom, izvijestio je Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave da zbog lošeg i pogoršanog zdravstvenog stanja ne može dostaviti optužnicu umirovljenom generalu Janku Bobetku. Također je izvijestio da zbog nemogućnosti dostave Janku Bobetku ne postoje ni zakonski uvjeti za dostavu braniteljima.

"Županijski sud će i dalje nastaviti pratiti zdravstveno stanje umirovljenog generala Janka Bobetka radi utvrđivanja sposobnosti za sudjelovanje u sudskom postupku, kako je to zahtijevano u nalogu Međunarodnog kaznenog suda od 19. ožujka 2003. godine", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Božidar Rumenjak.

Rok koji je ICTY hrvatskoj Vladi dao za uručivanje optužnice generalu Bobetku ističe danas. Haški sud zatražio je od hrvatske Vlade da optužnicu uruči optuženome ili njegovu odvjetniku i najavio da će odmah nakon uručenja suspendirati uhidbeni nalog.

Liječnički konzilij umirovljenog generala Janka Bobetka priopćio je 28. ožujka da se bolesnik i dalje nalazi na liječenju u jedinici intenzivne kardiološke skrbi u Kliničkoj bolnici Dubrava, te da je posljednjih mjesec dana praktički nepokretan u krevetu.

Pročitajte više