Županja:Predsjednik Mesić na svečanosti izlaska iz tvornice prvog kombajna

Predsjednik Stjepan Mesić popodne je u SDFu, pogonu talijanske tvrtke traktora i kombajna u Županji, nazočio izlasku prvog kombajna iz proizvodnje i ponovno pozvao strane ulagače u Hrvatsku.

"Moramo uvjeriti svoje prijatelje u Europi i svijetu da je Hrvatska danas sigurna, da se u Hrvatsku isplati ulagati, a mi trebamo osigurati standarde odnosno uskladiti ih sa zemljana Europske unije", rekao je Mesić u izjavi novinarima pošto je u pratnji predsjednika tvrtke Same Deutz-Fahra Vittoria Carozze u njezinu pogonu u Županji nazočio izlasku prvog kombajna "topliner 5690" HTS s proizvodne linije.

"Na hrvatskim poljima i na poljima u Europi i izvan nje želim vidjeti mnogo tih sjajnih proizvoda", rekao je Mesić koji je u pratnji predsjednika SDF-a Vittoria Carozze i vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera razgledao tvornicu.

SDF, jedan od vodećih svjetskih proizvođača traktora, kombajna i dizelskih motora, prošle je godine ostvario 905 milijuna eura prihoda proizvevši više od 32.300 traktora, 21.700 motora i 20.000 mjenjača. Osim u Italiji i Hrvatskoj tvrtka ima tvornice u Njemačkoj, Poljskoj i Indiji, a zapošljava oko 2500 radnika.

Bivšu Tvornicu poljoprivrednih strojeva i uređaja "Đure Đakovića" u Županji SDF je kupio proljetos i uložio u nju 8,7 milijuna eura. Tvornica danas zapošljava 136 radnika.

Po riječima Mate Marića, direktora preimenovane tvornice Same Deutz-Fahr Croatia, novi je vlasnik planirao da od 18. ožujka, kad je preuzeo tvornicu, do danas proizvede prvi kombajn "topliner 5690" HTS, no proizvedeno ih je više od 20. Dodao je kako je novi vlasnik u Županji zetekao vrlo dobro ustrojenu tvornicu koja sada može proizvesti jedan kombajn na dan.

Predsjednik SDF-a Carozza poručio je kako novi vlasnici županjski pogon kane pretvoriti u središnju tvornicu kombajna u grupaciji SDF-a.Također je najavio kako će SDF kombajn "topliner 5690" SDF izvesti na njemačko, francusko, španjolsko i talijansko tržište.

"Neće to biti brz, nego dugoročan razvoj, takav da svake godine učinimo malen korak", poručio je Vittorio Carozza.

(Hina) xzdraz yvkn

Pročitajte više