Žuti prsluci opet na ulicama Pariza, sukobili su se s policijom. Ima uhićenih

Foto: EPA

FRANCUSKA policija danas je bacila suzavac i sukobila se s pripadnicima Žutih prsluka koji su prosvjedovali u Parizu, unatoč zabrani masovnih okupljanja čiji je cilj spriječiti širenje koronavirusa.

U televizijskom obraćanju naciji u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron najavio je zatvaranje škola te pozvao Francuze da izbjegavaju bliske kontakte zbog bojazni od širenja virusa koji je u Francuskoj dosad odnio 79 života, a zarazio više od 3600 osoba.

Vlada je u petak zabranila sva okupljanja više od stotinu ljudi. Pariška policija već je odbila zahtjeve prosvjednika za okupljanjem na određenim mjestima u Parizu, među kojima su Elizejske poljane na kojima je prije gotovo godinu dana došlo do žestokih sukoba između pripadnika snaga sigurnosti i demonstranata.

Procjena policije: Okupilo se 400 prosvjednika

"Subota je, to je dan za prosvjede. Neki misle da će ih koronavirus zaobići te odbijaju poštovati ​​savjete", rekao je jedan policajac.

Središte Pariza ranije je bilo blokirano, dok je policija pretraživala torbe i ruksake, zbog bojazni da će se prosvjednici pokušati vratiti na Elizejske poljane.

Stotine prosvjednika, neki sa zaštitnim maskama, rano jutros krenule su sa željezničke postaje na Montparnasseu, izvikujući parole protiv Macrona. Policija je procijenila da se okupilo oko 400 prosvjednika.

U gradu je raspoređeno oko 2000 pripadnika snaga sigurnosti kako bi se mogli nositi s potencijalno težom situacijom.

"Policija još uvijek odolijeva nasrtajima odlučnih pojedinaca", napisala je pariška policija na Twitteru, dodajući da je uhićeno 25 osoba.

Pročitajte više