Žužul potpisao pismo namjere o suradnji Vlade i Europskog koledža

MINISTAR vanjskih poslova RH Miomir Žužul i rektor Europskog koledža (College of Europe) u Bruggesu Paul Demaret potpisali su u srijedu u tom belgijskom gradu pismo namjere o dvosmjernoj suradnji između hrvatske Vlade i Europskog koledža, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Sukladno Pismu namjere, hrvatska će Vlada ispitati sve mogućnosti kako bi hrvatski studenti u što većem broju sudjelovali u programima Europskog koledža i u tu svrhu će se osnovati poseban mješoviti odbor koji će provoditi odabir polaznika.

Istodobno, u sljedeća tri mjeseca treba ispitati i definirati na koji način i u kojim oblicima bi se mogla organizirati nastava Europskog koledža u Hrvatskoj koji zasad organizira ljetne seminare u Dubrovniku, u suradnji s Diplomatskom akademijom MVP-a.

Pismo namjere je potpisano slijedom hrvatskog zahtjeva za članstvom u EU, navodi se u priopćenju. Temeljem toga pisma RH postaje članicom Upravnog vijeća Europskog koledža, što se dosad u pravilu postajalo stjecanjem statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Ministar Žužul u srijedu je polaznicima postdiplomskog studija na Europskom koledžu u Brugesu održao predavanje o hrvatskom približavanju EU. Za predavanje je vladao veliki interes, te su Žužulu postavljena brojna pitanja o političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, o njenoj europskoj perspektivi te odnosima sa susjedima, stoji u priopćenju.

Pročitajte više