Žužul: Sva diplomatska imenovanja dogovorena su s predsjednikom Mesićem

MINISTARSTVO vanjskih poslova i predsjednik Republike dobro surađuju i nema imenovanja diplomata bez dogovora s predsjednikom Mesićem, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Miomir Žužul odgovarajući na pitanje o medijskim napisima o spornim diplomatskim imenovanjima.

"Ja ne mogu komentirati imenovanja ili prijedloge, to nije dio uobičajene procedure, o tome se u ovoj fazi zapravo ne govori", rekao je Žužul novinarima nakon sastanka s estonskom ministricom vanjskih poslova Kristiinom Ojuland.

Hrvatski su listovi zadnjih dana pisali da oporba, ali i dio vladajuće stranke, traže da Mesić ne potpiše najnovija diplomatska imenovanja. "Problematične" su, prema pisanju hrvatskih medija, smjene konzulice Vesne Terzić u Milanu, Slobodana Beroša u New Yorku i veleposlanice Tatjane Kralj-Draganić u Ateni. Radi se o diplomatima koji su na svoje dužnosti otišli neposredno prije smjene vlasti.

Među "spornim" veleposlaničkim prijedlozima koje mediji spominju jesu Neven Jurica za mjesto veleposlanika u Washingtonu, Tonči Staničić za Beograd te Neven Madey za Atenu. Prema medijima, umjesto Vesne Terzić u Milano bi otišao Andro Knego, a na mjesto Beroša u New York bi stigao Petar Ljubičić.

"Kada govorimo o konzulima, vidio sam napise u novinama i iznenadio se njima jer se tu ne radi ni o kakvim smjenama nego o normalnim događanjima unutar konzularne službe", rekao je Žužul. "U slučaju Slobodana Beroša, generalnoga konzula u New Yorku, radi se o njegovoj želji da iz obiteljskih razloga bude bliže. Ja sam s njim o tome razgovarao i mi ćemo izaći ususret njegovoj želji", rekao je ministar.

"Što se tiče generalne konzulice (Vesne Terzić) u Milanu, koja je karijerni diplomat, naša je procjena da nam sa svojim iskustvom i znanjem više treba na drugom mjestu na koje će uskoro otići. Ali i ta je promjena dogovorena s njom. To nisu nikakvi slučajevi, smjene, a pogotovo ne čistke, i ne radi se o nepostojanju koordinacije s predsjednikom Republike, to je sve dogovoreno s predsjednikom Mesićem", rekao je Žužul.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, predsjednik Mesić je prije nekoliko dana, govoreći o prvih sto dana nove Vlade, rekao da su ministar vanjskih poslova Žužul i ministar zdravstva Andrija Hebrang dužnosnici o kojima bi "premijer morao razmisliti, ako se pogreške nastave".

"Predsjednik ima pravo na svoje mišljenje, svatko ima svoje ustavne odgovornosti. Moj je dojam da surađujemo dobro, a jedan od primjera dobre suradnje jest da se sva imenovanja dogovaraju s Predsjednikom i ne postoji nijedan prijedlog koji je izašao iz ovoga ministarstva, a da nije dogovoren s predsjednikom Republike", rekao je Žužul.

Pročitajte više