ŽUŽUL U BRUXELLESU OTVORIO IZLOŽBU "TRI JEZIKA - TRI PISMA"

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul otvorio je u četvrtak poslije podne u kapeli Nassau u belgijskoj Kraljevskoj biblioteci u Bruxellesu izložbu "Tri jezika tri pisma; Hrvatski jezični spomenici, rukopisi i tiskana izdanja kroz stoljeća", koju su zajednički organizirali veleposlanstvo RH u Belgiji, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba te belgijska Kraljevska biblioteka u Bruxellesu.

Kako je priopćeno iz ministarstva vanjskih poslova u Zagrebu, izložba je dosad najveći i najpotpuniji prikaz hrvatske pisane riječi u razdoblju od ranog srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Prikazana su pisma rabljena na hrvatskim prostorima kroz povijest: glagoljica, hrvatska ćirilica i latinica, te jezici: staroslavenski hrvatske redakcije, latinski i hrvatski.L

U priopćenju se pojašnjava da je izložba, kao projekt hrvatskog ministarstva kulture počet još 1999. godine, a prvi je put bila postavljena u Berlinu prije dvije godine.

Uz napomenu da su izloške odabrali članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Anica Nazor, Josip Bratulić i Mirklo Tomasović, te da su autori postava dr. Srećko Lipovčan i Zlatko Rebrenjak, u tesktu se dodaje da će izložba biti otvorena za publiku od 23. siječnja do 28. veljače.

Uz ministra vanjskih poslova dr. Miomira Žužula, na otvorenju izložbe su govorili ravnatelj belgijske Kraljevske biblioteke Raphael de Smedt, veleposlanica RH u Bruxellesu Ljerka Alajbeg, ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Republike Hrvatske Josip Stipanov i pomoćnica hrvatskog ministra kulture Branka Šulc.

(Hina) pp rt

Pročitajte više