Zviždačici iz HAC-a dijagnosticirali PTSP zbog mobinga: Uništili su mi zdravlje

ZVIŽDAČICI Majdi Rumori je defektologinja Dragica Kobetić, zaposlena u Županijskoj bolnici u Pakracu, dijagnosticirala posttraumatski sindrom uzrokovanim stresom koji proživljava na poslu. Blagajnica na naplatnim kućicama u Novskoj, inače samohrana majka koja je proživjela 13 godina braka s nasilnikom, Indexu je otkrila što se događa u HAC-u. Unatoč traumama u braku, defektologinja dolazi do zaključka da su mučnine, nesanice, problemi sa disanjem i sa srcem, uzrokovani stresom proživljenim u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Kada sam ispričala što znam o korupciji u HAC-u, pokrenuta je tužba protiv mene za klevetu kojom moji šefovi od mene traže 250 tisuća kuna. Stavljena sam pod nadzor kontrolorke po imenu Mandoline Radić koja me mjesecima ponižavala, pretresala mi je automobil i pretraživala mi drugu privatnu imovinu, po dva sata me zadržavala na razgovorima u moje radno vrijeme, tjerala me da nosim narančasto odijelo veličine 56. To je odjeća za nekoga tko ima 150 kilograma, a ja imam 60! Samo sam ga ja morala nositi. A onda su mi još rekli da moram ići na prijevremeni liječnički pregled i rečeno mi je da će me proglasiti ludom. Nisam luda, ali očito su mi uništili zdravlje", ispričala nam je Rumora.

"Tužit ću HAC ako Krapljan i Klarić ne odu"

Šokirana zaključkom defektologinja koja smatra da svi njezini zdravstveni problemi potječu od radnog mjesta, iako je prije samo godinu i pol dana na psihijatrijskom vještačenju nakon bolnog razvoda bila psihički potpuno zdrava, odlučila je HAC-u uzvratiti udarac.

"Tražim ostavku direktora HAC-a Stjepana Klarića i njegovog zamjenika Željka Krapljana koji su najodgovorniji za korupciju koja se događa u HAC-u i odustajanje od tužbi protiv mene. Ako šef Uprave Ivica Prskalo to ne omogući, tužit ću HAC i natjerat ih na plaćanje odštete za sve što su mi napravili", kazala je Rumora. U Županijskoj bolnici u Pakracu potvrdili su nam autentičnost ovog nalaza.

"Znam da ljudi plaćaju tisuće eura za potvrdu o PTSP-u, ali ovo nije takav slučaj. I ne, ne poznajem ju privatno, niti smo u rodbinskim vezama. Stojim iza svog mišljenja, jer žena je očigledno izložena jakim pritiscima, a stanje joj se posljednjih mjeseci jako pogoršalo. Lijekove joj nisam pripisala iz razloga što to može učiniti psihijatar ili njezin liječnik", kazala nam je defektologinja.

"Spremaju joj pušku"

Šefica udruge "Zviždač" zove ju "školskim primjerom" žrtve koja progovori o korupciji, a onda se iživljavaju nad njom.

"Ivici Prskalu sam pisala prije dva tri mjeseca zahtijevala prijem, na što je on ljubazno odgovorio da garantira da Majda neće dobiti otkaz i da neće biti proganjana. Međutim, bez obzira na tu gestu ona je doživjela stres zbog kojega je zaradila gastritis i nesanice, a zatim je od nje zahtijevano da jedina, od 2900 zaposlenika, ide na redovni pregled i to u Zagreb. Takav se pregled obavlja svake 4 do 6 godina i može ga se obaviti u Kutini, a ona ga je ionako obavila prije dvije godine. U međuvremenu nije ni oglušila, ni oslijepila pa sam joj savjetovala da ode svojoj doktorici u Kutinu, ne u Zagreb kako su joj naredili jer nema potrebe da se s time žuri", kaže Balenović, koja smatra da Majdi šefovi "spremaju pušku", odnosno otkaz.

Zasad još uvijek očekujemo odgovor prozvanih direktora Hrvatskih autocesta na optužbe za mobbing.

Pročitajte više