10 godina Volvo crash test laboratorija

VOLVO crash test laboratorij u Torslandi slavi 10 godina postojanja i gotovo 3.000 uspješno provedenih testova.

Kada je švedski kralj Carl XVI. Gustaf otvorio sigurnosni centar početkom 2000. godine, bio je to jedan od najnaprednijih instituta u automobilskoj industriji, a tu je poziciju zadržao do danas zahvaljujući stalnom implementiranju nove opreme i novih testnih metoda. Posljednja tehnološka injekcija dolazi u obliku serije digitalnih high-speed kamera brzine do 200.000 fps.

Crash test laboratorij posjeduje jednu fiksnu i jednu pokretnu testnu traku. Pokretna traka se može okretati od 0 do 90 stupnjeva, što omogućava testiranje različitih scenarija, od frontalnog do bočnog sudara, kao i kontakta dva vozila pod različitim kutom ili pri različitim brzinama kretanja. Može se testirati i mogućnost ublažavanja ili izbjegavanja kontakta.

Trake se nalaze iznad šest metara dubokog "rova" prekrivenog pleksiglasom, što omogućava snimanje kontakta ispod samog vozila. Tijekom godina ovaj je "rov" svjedočio brojnim nevjerojatnim testovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testovi na obje trake mogu se provoditi i u suprotnom smjeru. Na kraju fiksne trake nalazi se betonska barijera, koja se može koristiti za različite testove, kao što je prevrtanje ili izbjegavanje prepreke. Na kraju pokretne trake nalaze se objekti okruženja, koji služe kao integralni dio laboratorija. Ovdje se testira utjecaj različitih objekata iz svakodnevnog vozačkog okruženja.

Glavna barijera teži 850 tona, a pokreće se uz pomoć zračnih jastuka. Uz to, tu je i 20 drugih fiksnih ili pokretnih barijera te stotinjak ljudskih modela s opremljenim senzorima.

Velika ulaganja u sigurnost Volvu su priskrbila imidž automobila vrhunske sigurnosti. Praktični pokazatelji govore kako je rizik od sudjelovanja u nesreći i nastanka ozljede u aktualnim automobilima prepolovljen u odnosu na Volvo vozila iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Konačni cilj je da 2010. godine niti jedan putnik ne pogine ili bude ozbiljno ozlijeđen.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara