5385 km s jednom litrom goriva!

PAC-Car II je vlasnik svjetskog rekorda u potrošnji goriva. No, mnogi se pitaju može li bolje. Teško, ali nada postoji.

Shell Eco Marathon je natjecanje koje se održava svake godine u nekoliko zemalja svijeta, a cilj mu je popularizacija štednje goriva. Pomalo kontradiktorno, s obzirom da natjecanje nosi ime jedne od najvećih naftnih kompanija.

U svakom slučaju, ekološki maraton je potaknuo mnoge na razmišljanje.

Iduće izdanje natjecanja bit će organizirano u Kaliforniji. Organizator najavljuje odlične rezultate, čak bolje od pobjedničkih u posljednje dvije godine. Najbolji rezultat drži PAC CAR II, čiji rekord glasi 0,0186 l/100 km, odnosno autonomija od 5.385 km s jednom litrom goriva.

Vozilo teško svega 29 kg prešlo je dionicu dugu 20,6 km prosječnom brzinom od 30 km/h i pritom potrošilo jedan gram vodika (pogonjeno je gorivim ćelijama). U posljednje dvije godine za pobjedu je bila dovoljna potrošnja od 0,03 l/km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja oko ovog natjecanja redovito su podijeljena. Najžešći kritičari tvrde kako začuđujuće niska potrošnja energije ne znači ništa, jer se radi o vozilima koja se ne mogu koristiti u svakodnevnom životu.

Napravljeni od skupocjenih kompozitnih materijala, ekološki bolidi najčešće teže tridesetak kilograma, vozač je zbog skučenosti smješten u neprirodnom položaju, a predviđene brzine krstarenja su na razini uvježbanih biciklista.

S druge strane, mora se odati priznanje svakom tko uspije razviti bilo kakvu prometalo koje će čovjeka povesti brzinom od 20-30 km/h, a pritom trošiti poput štednje žarulje. Također, natjecanje je to na kojem osim entuzijasta sudjeluju predstavnici najjačih svjetskih sveučilišta, pa čak i neki auto proizvođači.

>> Više informacija o natjecanju možete naći na službenim stranicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara