Audi mijenja V10 za turbo V8?

AUDIJEV R8 V10 je tek relativno nedavno pristigao na tržište, no već su se pojavile glasine kako bi njegov fantastični pogonski stroj mogao uskoro postati stvar povijesti.

No, nije sve izgubljeno za ljubitelje najsnažnijeg R8 jer bi istovremeno s povlačenjem 5.2 FSI V10, prema posljednjim saznanjima na tržište trebao stići bi-turbo V8. Još uvijek je dakako riječ o službeno nepotvrđenim informacijama, ali se pretpostavlja kako će taj novi motor razvijati snagu od oko 550 KS.

Manji obujam i pomoć turbopunjača će doprinijeti manjoj potrošnji i onečišćenju. Tzv. downsizing više i nije neka vijest u svijetu auto industrije, no Audi se u ovom pogledu pokazao poprilično uspješnim, pa treba vjerovati kako će isto biti i u ovom slučaju. Za primjer spomenimo tek 4.2 V8 snage 340 KS, kojega je zamijenio kompresorski V6 snage 333 KS i većeg okretnog momenta.

No, vratimo se modelu R8, odnosno očekivanoj zamjeni motora i recimo kako se to najvjerojatnije neće dogoditi sve do kraja njegovog proizvodnog ciklusa kao i trenutne generacije RS6. Dakle pred V10 je još koja godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara