BMW i Mercedes smanjuju broj platformi

Njemački proizvođači BMW i Mercedes-Benz odlučili su smanjiti broj platformi na kojima baziraju svoje modele kako bi smanjili troškove proizvodnje i ubrzali razvoj vozila. BMW zajedno s MINIjem trenutno ima pet platformi, no uskoro će ostati na samo dvije - jednoj za modele s prednjim pogonom i jednoj za one sa stražnjim pogonom. Ipak, i3  i i8 plug-in hibridni, odnosno električni modeli neće biti uključeni u ovo restrukturiranje.

###

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mercedes će pak broj svojih platformi smanjiti sa devet, koliko ih je imao 2009. godine, na samo četiri - MFA, MRA, MHA i MSA. Prva će biti rezervirana za modele s prednjim pogonom (A i B klasu), druga za modele sa stražnjim pogonom (C, E, S-klasu i GLK), treća za velike crossovere (ML i GL) te posljednja za sportske automobile (SL, SLK i AMG GT).

Kao rezultat ove promjene, više će modela u BMW-ovoj i MINI-jevoj postavi, kao i onoj Mercedes-Benza, dijeliti znatno veći broj dijelova. Troškovi proizvodnje tako će se znatno smanjiti, a istovremeno će se povećati njihova kvaliteta. Također, skratit će se vrijeme potrebno za lansiranje novih ili osvježenih modela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara