Hondina renesansa u Tokiju

HONDA je u Tokiju na tamošnjem salonu predstavila nekoliko zanimljivih noviteta među kojima su potpuno novi dizelski motor i sportski koncept EV-STER.

Novu generaciju dizelskih motora pod nazivom "Earth Dreams Technology" najavio je osobno predsjednik Honde Motor Company, gospodin Takanobu Ito. Novom linijom motora koja obuhvaća trenutno nanaprednije sustave s ciljem optimizacije potrošnje uz istovremeno postizanje vrhunskih performansi Honda ima samo jedan ciilj, a to je postati najnapredniji proizvođač pogonskih motora.

Prvi iz serije "Earth Dreams Technology" je novi 1.6 litreni dizelski motor konstruiran specijalno za europsko tržište. Ugradnja će započeti već iduće godine, a prvi model s ovim motorom bit će novi Civic. Prema službenom priopćenju ovaj je motor najlakši u svojoj klasi, razvija 120 KS pri 4.000 o/min, te 300 Nm pri 2.000 o/min. Emisija CO2 trebala bi biti ispod 100 g/km, a potrošnja rekordno niska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Honda EV-STER pripada novoj generaciji malog električnog koncepta. Radi se o dvosjedu bez krova kojem je masa reducirana obilatim korištenjem kompozitnih materijala s ojačanjima od ugljičnih vlakana. S obzirom na električni pogon i ograničeni kapacitet baterija, time je autonomija dovedena u uporabne okvire, odnosno do 160 km.  Pogon je na stražnje kotače, a upravlja se s dvije poluge koje u kombinaciji s nizom malih LC (Liquid Crystal) displeja omogućavaju poseban osjećaj u vožnji. Sportske performanse potvrđuju i podaci o ubrzanju do 100 km/h u 5 sekundi. Maksimalna brzina je 160 km/h. Punjenje baterija na 200-voltnom izvoru traje tri sata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara