J.D. Power IQS 2005: Novi stari pobjednik

U NAJNOVIJEM izvješću J.D. Power je provjeravao kvalitetu novih vozila na američkom tržištu. Apsolutni pobjednik i ove je godine Toyota Motor Company, a značajan napredak bilježe Hummer, Nissan, te njemački trio Audi, BMW i Mercedes.

Lexus najbolji, Njemci sve bolji

Čelo ljestvice najkvalitetnijih još je uvijek rezervirano za Toyotinu luksuznu marku Lexus, koja je ostvarila pobjedu u baš svim kategorijama. Naime, osim pobjede u konkurenciji proizvođača, Lexusov model SC430 je sa svega 54 prijavljena problema na 100 vozila najkvalitetniji automobil obuhvaćen istraživanjem, a japanska tvornica u Tahari, najbolja tvornica sa stanovišta kvalitete.


Scion tC - najbolji sportski automobil

Lexusov prosjek za 2005. godinu iznosi 81 problem na 100 vozila, što je u odnosu na prošlogodišnjih 87, popravak od gotovo sedam posto. Na drugom mjestu nalazi se Jaguar, koji je skočio za jedno mjesto, dok je na odličnom trećem mjestu BMW. Značajan napredak na polju kvalitete donio je skok od devet mjesta, čime je bavarski div, ne samo ušao među prvih deset, već se popeo na postolje. Druga prinova u društvi odabrane desetorice je Audi, njemačka marka kojom je još jednom potvrđen izvrstan status prestižnih njemačkih automobila u SAD-u.


Kliknite na sliku za istu većih dimenzija

Uskrsnuće Nissana i Hummera

Najugodnije iznenađenje pripremio je Hummer i nama puno zanimljiviji Nissan. Hummer je ostvario toliko velik napredak da će mnogi posumnjati u vjerodostojnost ovog istraživanja. Hummer je popravio rezultate u 76 od ukupno 135 područja obuhvaćenih istraživanjem. Skok sa posljednjeg na deseto mjesto odnosno smanjenje broja prijavljenih problema sa 173 na 110 u samo godinu dana vrlo je blisko znanstvenoj fantastici. Zaista je teško vjerovati da bi u samo godinu dana netko mogao podići kvalitetu s dna na razinu jednog Hyundai-a, zar ne?

Za razliku od Hummera, Nissanov uspjeh je manje upitan. Naime, nakon katastrofalnih prošlogodišnjih rezultata, Nissan je iz Japana doveo dvjestotinjak svojih stručnjaka, koji su morali u američkim pogonima poraditi na kvaliteti vozila. Godinu dana kasnije rezultati su vidljivi, Nissan je s dna došao na korak od industrijskog prosjeka, a njegov minivan Quest je model s najvećim porastom kvalitete u konkurenciji.
Iznad industrijskog prosjeka od 118 prijava po vozilu nalazi se ukupno petnaest proizvođača ili jedan manje u odnosu na prethodnu godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Buick Century - najkvalitetnija premium limuzina

O razočaranjima i onima na začelju tek nekoliko riječi. Marka čije automobile su vlasnici najlošije ocijenili je Suzuki, Honda je proizvođač čiji pad je najviše začudio, a Volvo je najveće razočarenje s gotovo 25 % više prijavljenih problema.

"Ameri" stjerani u kut

Kad su u pitanju automobili, odanost američkoj zastavi već je odavna pod znakom pitanja. Premoć japanaca odnosno Toyote posebno je izražena kad se pogledaju rezultati po segmentima. Od ukupno 18 kategorija, Toyotini modeli najbolji su u čak deset, GM-ovi modeli osvajaju pet pobjeda, Ford dvije, a Nissan jednu.


Toyota Prius II - pobjednik među kompaktima

Tu svakako valja izdvojiti nekoliko vozila. Hibridni Prius je jedini hibrid  u konkurenciji, a proglašen je najboljim kompaktom. Nadalje, svi Lexusovi modeli nalaze se na postoljima, što će reći da ova marka ima pobjednike u segmentima luksuznih limuzina i SUV-a svih veličina. Sličan uspjeh ostvarili su Ford i GM u segmentima pick-up vozila, posljednjoj oazi američkog domoljublja.


GMC Sierra - zna se tko je gazda kod kamioneta

Od modela dostupnih na europskom i hrvatskom tržištu svakako valja spomenuti pobjede Toyote RAV4 i Nissana 350 Z, te druga mjesta BMW-a X3, BMW-a serije 5, Jaguara X-Type i Hyundai Sonate.

I na kraju...

Kad se sve zbroji i oduzme teško je donijeti neke presudne značajke. Rezultati istraživanja provedeni nad 62.000 vlasnika vozila starih do 90 dana navode na zaključke koji se ne slažu potpuno s nekim drugim istraživanjima. I dok dio odgovornosti možemo svaliti na subjektivnost ispitanika i privrženost auto-marki, ostaje gorak osjećaj da se u nekim slučajevima favoriziraju domaće marke.
 
Ono što se može sa sigurnošću potvrditi je da, usprkos ozračju potenciranom brojnim opozivima, kvaliteta automobila iz godine u godinu raste. Tako barem tvrde brojke.


Kliknite na sliku za istu većih dimenzija

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara