Lexus najbolji, Mini sve bolji

U NAJNOVIJEM istraživanju zadovoljstva kupaca J.D. Power je u suradnji s magazinom Whatcar? provjerio stanje na britanskom tržištu. Najviše razloga za slavlje imaju Toyota (Lexus), Škoda, Honda i Mini. I dok prva tri imaju najzadovoljnije kupce, Mini je marka koja je postigla najveći napredak u posljednjih godinu dana.

Za početak, recimo nešto o opsegu istraživanja. Posljednja u nizu studija provedena je na 23.000 vlasnika vozila proizvedenih u posljednjih 50 godina (od 1952 do 2003), a njihovi su vlasnici duže od dvije godine. Oni su putem svojevrsne ankete odgovarali na 77 pitanja grupirana u četiri kategorije, gdje je svaka imala svoju težinu u pogledu utjecaja na rezultat.

To su redom: Kvaliteta i pouzdanost (30%); Privlačnost vozila (dizajn, performanse, udobnost i opremljenost (28%)); Zadovoljstvo uslugama ovlaštenih trgovaca (22%); Troškovi vlasništva (potrošnja goriva, osiguranje i servis (19%)).

Nedodirljivi Lexus

Pobjeda Lexusa, iako velika i značajna, i nije neka novost. Naime, luksuzna Toyotina marka peti je put zaredom pobjedila osvojivši 848 bodovo od 1.000 mogućih, što je dobrano iznad industrijskog prosjeka od 786 bodova.

Za prvo mjesto Lexusu je bila dovoljna premoćna pobjeda u dvije kategorije i to Kvaliteta/pouzdanost i Privlačnost, gdje je osvojio 920 odnosno 870 bodova.

Međutim, gledamo li rezultate po modelima, Lexus IS200 je drugi, a pobjednik je nitko drugi do mala Honda Jazz, nekadašnji automobil godine u Japanu. Treća na ljestvici je Toyota Yaris, a potom slijede dvije Škode, Fabia i Octavia.

Veliki uspjeh Škode, povratak Minija

Škoda je s osvojenim drugim mjestom u ukupnom poretku i četvrtim na listi modela dokazala da ispunjava očekivanja, te da su njeni kupci najzadovoljniji u konkurenciji svih marki iz Volkswagen koncerna.

Nakon Škode (847 bod.) redom slijede Honda (843 bod.), Toyota i BMW kao najbolje pozicionirana njemačka marka. Odličan plasman na svojim leđima iznijeli su serija 5 sa šestim mjestom i serija 3 koja je zauzela 14. mjesto. Iza BMW-a na ljestvici proizvođača nalazi se Mini, marka koja je ostvarila najveći napredak s osvojenih 821 bodova, što je 19 više u odnosu na prethodnu.

Pobjednici i gubitnici 
 
Među 17 brandova rangiranih iznad industrijskog prosjeka, sedam dolaze iz Japana dok su ostali iz Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Republike Češke i Koreje. Svi koji se nalaze iznad industrijskog prosjeka, iliti u gornjem domu, zaslužuju pohvale, posebno one koje u paleti imaju jeftine, dakle dostupnije automobile. To su Daihatsu, Nissan i Hyundai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočaranja je naravno više. Najneugodnije izneneđenje je Mercedes-Benz koji sa tek 21. mjestom ne može biti zadovoljan. Također, marke prema kojima su Englezi uvijek bili naklonjeni, Land Rover i MG Rover s razočaravajućim rezultatima već odavna zvone na uzbunu.

Derbi začelja i dalje vode Francuzi i Talijani. Treći odozada je Peugeot, drugi Fiat, a fenjer i dalje drži Alfa Romeo. Očito je da dizajn i vrhunska vozna svojstvo ne mogu zadržati jezičac na vagi i othrvati se brojim problemima Alfi, pogotovo na području kvalitete i pozdanosti. Slično je i na ljestvici modela, gdje se na dnu nalaze automobili širokih paleta i cijena. Fiat Stilo i Alfa 147 najlošiji su kompakti, Kia Sportage, Nissan Terrano i Mercedes M-klase najgori izbor među terencima, a najrazočaraniji vlasnici sportskih limuzina su oni koji voze Alfu 156.   

Pobjednici po klasama

Supermini: Honda Jazz

Kompakt: Toyota Corolla

Obiteljska limuzina: Škoda Octavia

Luksuzna limuzina: Lexus IS200/300

Roadster i Coupe: Porsche Boxster

Monovolumen: Nissan Almera Tino

4x4 vozilo: Kia Sorento

Ljestvica proizvođača

Ljestvica modela

 

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara