Novi McLaren F1 vrijedan milijun eura: Stvara li se veyronkiller?

Novi McLaren F1 vrijedan milijun eura: Stvara li se veyronkiller?

TESTIRANJE novog superautomobila McLarena je i službeno potvrđeno, a dolazak na tržište se očekuje tijekom 2014. Duhovni nasljednik legendarnog modela F1 prema najavama u McLarenu ima samo jedan cilj - biti najbolji i zasjeniti sve trenutne rivale uključujući  Bugatti Veyron i nasljednika Enza.

Ovaj bi automobil trebao pokretati novi 5,0-litreni V8 motor snage preko 800 KS dostupne pri 7.500 o/min te najvećeg okretnog momenta od oko 800 Nm dostupnog između 3.500 i 6.800 o/min. Pogonski stroj McLaren razvija u suradnji s Ricardom, a isti će biti uparen sa Grazianovim 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke koji će snagu i moment usmjeravati na stražnje kotače.
Napredna konstrukcijska rješenja te ekstenzivna upotreba lakih materijala bi trebali rezultirati relativno malom masom, što će se dakako pozitivno odraziti na performanse automobila. Tako će primjerice prostorni okvir ovog automobila biti izrađen od ugljičnih vlakana, a tzv. pushrod ovjes od aluminija. Očekuje se ubrzanje do 100 km/h za manje od 3 sekunde, dok konačna brzina još uvijek nije poznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dizajna tiče ovaj će automobil posuditi elemente s modela MP4-12C, a navodno bi trebao biti primjetan i utjecaj spomenutog F1. Razna rješenja aktivne aerodinamike, carbon-ceramic kočnice, podesivi ovjes te razna elektronička pomagala s mogućnošću njihovog isključivanja će biti dio standardne opreme.

Na kraju, za sada znamo kako će novi mega-Mac dobiti i alfanumeričku oznaku,poput modela MP4-12C. U konačnici bi se trebalo proizvesti  500 primjeraka, a za svaki će biti potrebno izdvojiti preko milijun eura. Novi će se model proizvoditi u dva do tri primjerka tjedno u proizvodnom ciklusu od četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara