Novi Touareg predstavljen Amerima

DA su Ameri najvjerniji kupci SUV-ova nije nikakva novost te stoga ne čudi što je Volkswagen odlučio svoju uzdanicu predstaviti i u New Yorku.

"Ne mijenjaj konja koji pobjeđuje", poslovica je koju dobro znaju u Volkswagenu pa ne čude tek blage dorade na eksterijeru koje uključuju nove farove, zacrnjena kočiona svjetla te lako uočljiva maska hladnjaka postavljena nešto dublje.

Blage su i dorade motora. Dosadašnji 3,2 V6 zamijenjen je nešto većim 3,5 V6, a i snaga je porasla za 40 KS te sada iznosi 280 KS. Nedavno nadograđeni 4,2 litreni osmak prvi je Volkswagenov osmocilindrični motor opremljen direktnim ubrizgavanjem goriva što mu omogućuje impresivnih 350 "konja". Zadržan je i kamionski V10 dizelaš snage 313 KS.

Od tehničkih novotarija izdvajamo senzor prevrtanja koji brine o pravilnom uključivanju zračne zavjese. Tu je i sustav praćenja tlaka u gumama te sustav preventivnog kočenja koji stvara pritisak u kočnicama neposredno nakon puštanja gasa. Poboljšan je i sustav elektronske stabilnosti (ESP) koji je od posebne koristi za kišnog vremena.

Ekskluziva novog Touarega svakako je ABSplus kočioni sustav koji skraćuje zaustavni put za nemalih 20% u odnosu na prethodnika. Stalan pogon na sva četiti kotača 4XMOTION poboljšava prianjanje na praktički bilo kojoj površini, a od značajne pomoći svakako će biti i Hill Roll Back Assist za sprečavanje "odkoturavanja" unazad te Hill Descent Assist za lakše spuštanje niz padinu.

Od zanimljivije dodatne opreme izdvajamo bi-xenonska svjetla, start/stop funkciju paljenja, a za  ljubitelje dobrog zvuka tu je i vrhunski Dynaudio audio sustav donedavno dostupan samo u Volvu.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara