Shayton Equilibrium: Slovenski superautomobil?

POMALO nevjerojatna vijest stiže iz Slovenije. Naime, par mladih dizajnera planira proizvesti superautomobil pod nazivom Shayton Equilibrium.

Ovaj bi se ekstremni sportaš tako navodno trebao natjecati za naklonost kupaca s Paganijem, Koenigseggom i sl, no konkretnih informacija, osim želja, za sada baš i nema.

Slovenski bolid će pokretati V12 motor uparen sa sekvencijalnim mjenjačem neimenovanog proizvođača. Snaga motora će biti čak 1.099 KS, a najveći okretni moment 930 Nm pri 5000 o/min. Očekivano, proizvođač je i ovdje neimenovan.

S obzirom da će automobil biti izrađen većinom od materijala poput legura titana i ugljičnih vlakana (šasija, karoserija), aluminija (ovjes), magnezija (kotači) i sl. ukupna će se masa kretati oko 1.200 kg, a ista će biti raspoređena 47:53 u korist stražnje osovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zaustavljanje će se brinuti Brembove carbon-ceramic kočnice, a masu će učiniti manjom i titanski ispuh. Recimo i kako će dimenzije kotača biti 9 x 20 sprijeda i 12,5 x 21 straga, a na njima će se nalaziti Pirellijeve PZero gume dimenzija 255/35 R20 sprijeda i 365/30 R21 straga.

Uz odličnu aerodinamiku bolid će ubrzavati do 100 km/h za 2,9 sekundi, na 200 km/h je za 8,5 sekundi, dok najveća brzina iznosi preko 400 km/h. Godišnje bi se proizvodilo 20 primjeraka i za svaki će biti potrebno izdvojiti preko milijun eura.

Tko to financira, gdje će se proizvoditi i slična pitanja su još uvijek bez odgovora. Provoco, firma koja je učinila ovu objavu, ustvari je dizajnerski studio, i kao drugi dizajneri puno toga zamišljaju, a malo ostvare. Čini nam se kako je ova objava prvenstveno zamišljena kao reklama. No, ako iza ovog dima ima neke vatre... Sretno im bilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara