Škoda: Tvornica Kvasiny isporučila pola milijuna vozila

Škoda: Tvornica Kvasiny isporučila pola milijuna vozila

500.000.-ta Škoda, proizvedena u mjestu Kvasiny u podružnici Škoda Auto Mladá Boleslav, na putu je prema svom vlasniku. Čast da preuzme ulogu slavljenika dobio je Škodin novitet, RoomsterScout 1,9 TDI crvene boje, proizveden prema narudžbi francuskog kupca.

Sredinom 1974. godine iz Škodine tvornice izlazi 100.000 vozilo, a prije godinu dana kroz ista vrata prošao je 100.000.-ti  Superb. Zahvaljujući velikoj potražnji za Roomsterom tvornica je u posljednje vrijeme povećala ritam proizvodnje i tako u rekordnom roku dosegla veliki jubilej.

Povijest tvornice Kvasiny započinje ranih 1920. godina kada je František Janeček, vlasnik JAWA tvornice motocikala kupio dio posjeda Solnice koji se sastojao od pilane, bačvarije i ciglane u mjestu Kvasiny. Pretvorio ih je u tvornicu za proizvodnju karoserija, koja je od 1934. godine proizvodila karoserije za Jawa vozila. U tom razdoblju se u tvornici proizvelo oko 3.700 karoserija vozila, a bilo je zaposleno oko 270 ljudi. Dnevni prosjek proizvodnje iznosio je četiri primjerka, a u vrijeme proizvodnje za vojsku do maksimalno osam karoserija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1947. godine postignut je dogovor s AZNP Mladá Boleslav oko proizvodnje Škoda vozila u mjestu Kvasiny. Prvo vozilo, Škoda Suberb iz tvornice je izašlo te iste godine. S vremenom se tvornica Kvasiny profilirala kao proizvođač nestandardnih rezervnih dijelova za karoserije i posebnih verzija osnovnih modela, posebno sportskih verzija, ali također i gospodarskih vozila. Krajem 60.-ih i početkom 70.-ih godina došlo je do važnog povećanja proizvodne površine tvornice.

U tvornici Kvasiny nastali su legendarni Škoda modeli kao na primjer Felicia cabriolet, 110 R coupe, Garde i Rapid. Danas se ovdje proizvode Roomster i Superb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara