Teslina gigatvornica će biti najveća zgrada na svijetu

Teslina gigatvornica će biti najveća zgrada na svijetu

 Foto: Tesla Motors

TESLA Motors je ususret današnjem službenom otvaranja dopustio određenim medijima ulazak u novu tvornicu baterija.
 
Dovršeno je tek oko 14% tvornice, no proizvodnja je u pojedinim odjelima već krenula. Očekuje se da će kroz godinu dana stupanj dovršenja popeti na 31%. Kada bude dovršena 2020. godine, tvornica smještena u Nevadi neće biti samo najveći proizvođač Li-Ion baterija već će tlocrtnom površinom od preko pola milijuna kvadrata ujedno biti najveća zgrada na svijetu. 

I ne samo to, tvornica koja površinom zauzima gotovo 110 nogometnih igrališta stajat će Tesla Motors i njegovog partnera Panasonic preko 5 milijardi USD. Tesla "Gigafactory" zapošljavat će do 10.000 ljudi, a puni kapacitet tvornice će biti jednak svjetskoj proizvodnji Li-Ion baterija u 2014. godini. Već 2018. godine tvornica će proizvoditi 35 GWh u baterijama, a u konačnici nevjerojatnih 150 GWh.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Teslina gigatvornica je presudni čimbenik u poslovanju kompanije pred kojom su veliki izazovi. Prvi u nizu je Model 3 za koji je Tesla Motors već zaprimio preko 400.000 narudžbi. Stoga se proizvodnja baterija mora već u ovoj godini razmahati, i to uz cijenu koja će biti prihvatljiva da se spomenuti automobil prodaje za oko 35.000 USD. Prema Muskovim riječima cijena baterija će pasti do 30%, dok će Tesla do 2020. godine proizvoditi milijun vozila. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara