Toyota progutala Daihatsu

Toyota progutala Daihatsu

 Foto: Toyota

DAIHATSU će do kolovoza prijeći u 100-postotno vlasništvo Toyote, najvećeg proizvođača na svijetu. 
 
Tek je nekoliko dana prošlo otkako su u Toyoti službeno objavili interes za povećanjem vlasničkog udjela u kompaniji Daihatsu. Danas je i službeno potvrđeno kako će Toyota po cijeni od oko 3.2 milijardi USD kupiti preostalih 58.8% udjela u vlasništvu. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U narednim mjesecima Toyota planira zajedno s Daihatsuom osmisliti novu strategiju plasmana na tržište, ali i samog razvoja budućih proizvoda. Daihatsu će po svemu sudeći na sebe preuzeti razvoj malih automobila za obje kompanije, dok će u tehnološkom razvoju glavnina interesa biti na optimizaciji proizvodnje po pitanju ušteda, kao i tehnologijama smanjenja potrošnje. Sasvim logično s obzirom da je najstariji japanski proizvođač u tim područjima jedan od svjetskih predvodnika. 
 
Inače, japanski div je u protekloj godinu prodao više automobila od bilo kojeg drugog proizvođača i time četvrti put za redom odnio titulu najprodavanijeg proizvođača na svijetu. Iako je konačni rezultat od 10,15 milijuna prodanih vozila manji za 0.8% u odnosu na godinu prije, Dieselgate je u zadnji čas pomrsio planove Volkswagenu koji se na kraju morao zadovoljiti drugim mjestom. Jezikom brojeva, VW je prodao 9,9 milijuna vozila i ostvario godišnji pad od 2%. Recimo i kako je na trećem mjestu probuđeni div General Motors sa 9,8 milijuna prodanih vozila i rastom od 0.2%. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara