Toyota sve aktivnija u Aziji: Prius iz Kine, Hilux iz Tajlanda

NAKON osvajanja američkog i europskog tržišta Toyota se okreće tržištima s najvećim trendom rasta. Ovih je dana položen kamen temeljac za tvornicu u Tajlandu, dok je u Kini obilježen službeni start proizvodnje Priusa.

Više od 300 uzvanika nazočilo je polaganju kamena temeljca za novu Toyotinu tvornicu u pokrajni Chachoengsao. Kada tvornica bude dovršena početkom 2007. godine iz nje će godišnje izlaziti oko 100.000 Hiluxa. Cijela investicija vrijedna je oko 41 milijardu JPY odnosno oko 280 milijuna eura, a njenim dovršetkom biti će otvoreno oko 2.000 radnih mjesta.

Toyota je prvu tvornicu u Tajlandu otvorila još 1964. godine. Kapaciteta je 250.000 vozila, a trenutno se u njoj proizvodi dva modela, Hilux i Fortuner. Drugi pogon započeo je s radom 1996. godine. Puna operabilnost očekuje se početkom iduće godine, kada bi tvornica trebala dostići kapacitet proizvodnje od 200.000 vozila. Inače, s njenih traka silaze četiri modela, i to: Camry, Corolla, Soluna Vios i Wish.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovicom prosinca Kina se upisala na kartu proizvođača hibridnih vozila. Naime, 15. prosinca Toyota je pokrenula finalnu fazu suradnje s FAW-om. Startala je proizvodnja Priusa čemu je svjedočilo više od 350 uglednika.

Najzadovoljniji ovim projektom bio je Yanfeng Zhu, direktor FAW-a, i Yoshimi Inaba, zamjenik direktora TMC-a, koji nisu krili oduševljenje uspješnom suradnjom. Inaba je napomenuo da je ovo veliki korak za Kinu koja će se prije ili kasnije morati približiti europskim i američkim ekološkim standardima.

U Toyoti ipak ne očekuju ništa više od simbolične prodaje, što bi u Kini bilo oko 3.000 primjeraka godišnje. Cijena Priusa je oko 300.000 kineskih yuana, što je oko 37.000 USD. Prius je prvu hibridni model proizveden u Kini, ali i prvi Toyotin hibrid proizveden izvan Japana. Do dolaska Priusa Toyota je u Kini proizvodila samo terenski Land cruiser, također u suradnji s FAW-om.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara