Toyote iz Rusije

TOYOTA je ovih dana svečano obilježila početak izgradnje nove tvornice, koja će biti podignuta u Petrogradu, a koja bi prema planu trebala započeti s radom u prosincu 2007.

Na ceremoniji polaganja kamena temeljca buduće Toyota Motor Manufacturing Russia (TMMR), koju je održao g. Hiroshi Okuda predsjednik TMC, prisustvovali su najviši ruski državni dužnosnici među kojima i predsjednik Vladimir Putin i dosadašnji premijer Japana Yoshiro Mori.

Inicijalni godišnji proizvodni kapacitet tvornice iznositi će blizu 50.000 automobila. Osnovu će činiti Camry , najprodavanijeg Toyotin model na području Rusije, čija godišnja naklada bi trebala iznositi oko 20.000 primjeraka. Većina proizvodnje namijenjena je zadovoljenju potreba ruskog tržišta na kojem ova marka posluje putem moskovske kompanije osnovane 2001. godine. S obzirom na relativno jaku prodajno-servisnu  mrežu (22 prodajna i 4 servisna centra), za očekivati je proširenje proizvodnje na nove modele

Investicija od gotovo 115 milijuna eura  donijet će u početku oko 500 radnih mjesta, a  s obzirom na dodatne investicije putem Europske banke za obnovu i razvoj, brojka će u najkraćem roku biti multiplicirana.

Prošle je godine u Rusiji, Toyotina kompanija TMR, prodala 47.000 vozila. U najvećoj se mjeri radi o vozilima Camry, Corolla, Avensis, RAV4 i Land Cruiser 100, kao i vozilima Toyotine prestižne marke Lexus.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara