U Slovačkoj položen kamen temeljac Kijine europske tvornice

U Slovačkoj položen kamen temeljac Kijine europske tvornice

KIA MOTORS Corporation (KMC) je u srijedu, 6. travnja svečano položila kamen temeljac za gradnju milijardu eura vrijedne tvornice u slovačkoj Žilini.

Velikom događaju su prisustvovali brojni vodeći Kijini menadžeri kao što su K.J. Yoon, predsjednik Kia Motors, H.Y Choi, predsjednik strateškoga odjeljenja, a i J.I. Park, predsjednik Hyundai Mobisa.

Slovačku su predstavljali Pavol Hrušovský, predstavnik slovačkog nacionalnog vijeća i Pavol Rusko, podpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Slovačke Republike te brojni drugi ugledni političari i gospodarstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kia će na 166 hektara proizvoditi isključivo svoja vozila. Osim Kije, koja će u toj tvornici zapošljavat 2.800 većinom Slovaka, uz veliki kapital, tu će biti i  glavni dobavitelj rezervnih dijelova Kia-Hyundai Automotive Group – Hyundai Mobis. Logistiku, rezervne dijelove i brojne dobavitelje će - u slučaju da budu konkurentni - unajmiti u Slovačkoj.

Sva vozila, koja će se proizvoditi u Kijinoj europskoj tvornici, prodavat će se u Kijinoj europskoj dealerskoj mreži. Modeli, koje će tamo proizvoditi, bit će novi modeli posebno razvijeni za europsko tržište, po jedan model B- i C-segmenta, dakle vozila, koja su najzastupljenija u Europi. Proizvodnja počinje krajem 2006. godine, a tvornica će imati kapacitet 200.000 novih vozila godišnje, a u slučaju veće potražnje i do 300.000 vozila godišnje.

Glavninu stvari povezanih s razvojem slovačke tvornice sprovest će u  Kia/Hyundai razvojno-istraživačkom centru u Frankfurtu, tako da novi Kia/Hyundai centar, prije nekoliko mjeseci sagrađen za 12,6 milijuna eura, već radi punom parom.

Kijina europska tvornica će Slovačkoj donijeti najnovije i najnaprednije tehnologije automobilske industrije. Obzirom na visoki stupanj automatizacije i sistematizaciju proizvodnog procesa, Kia može s pravom očekivati vrlo visoku produktivnost i vrhunsku kvalitetu vozila.

"Potpisano partnerstvo koristit će objema stranama – Kiji i slovačkom narodu i mi vrlo cijenimo podršku premijera Dzurinde i slovačke vlade," rekao je tijekom ceremonije predsjednik Kia Motors Corporation, gospodin Yong-Hwan Kim.

Podpredsjednik slovačke vlade, gospodin Pavol Rusko dodao je da je odluka Kije Motors i Hyundai Mobisa o investiranju u Slovačkoj dokaz pravilnog usmjerenja slovačkih gospodarskih reformi, koje će sasvim sigurno pozitivno utjecati na ekonomsko poslovanje u Slovačkoj. Gospodin Rusko je zaključio tvrdnjom da će strateško investiranje smanjiti stupanj nezaposlenosti u Slovačkoj i privući brojne ulagače i poboljšati međunarodni image Slovačke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara