Uskoro Prius iz Kine

NA NOVINSKOJ konferenciji održanoj tijekom četvrtog po redu izdanja autosalona u Changchunu (Changchun International Auto Expo), Toyota je potvrdila najave da će do kraja godine u Kini započeti proizvodnju Priusa.

Projekt je posljedica sporazuma o suradnji japanskog proizvođača s tvrtkom FAW (China Faw Group Corporation) kojim je stvoren preduvjet o izgradnji zajedničkog pogona. Očekuje se da će detalji o proizvodnji Priusa u Kini, poput specifikacija i cijena, biti objavljeni krajem ove godine. Pogonom u Changchunu, glavnom gradu pokrajine Jilin, upravlja Sichuan FAW Toyota Motor Co., Ltd. (SFTM), zajednička tvrtka za proizvodnju vozila FAW-a i TMC-a.

FAW-ovoj i Toyotinoj konferenciji za novinare, koja se održala u Međunarodnom konferencijsko-izložbenom centru u Čangčunu, prisustvovali su potpredsjednik FAW-a Jin Yi, te izvršni potpredsjednik TMC-a Yoshimi Inaba. Inaba je komentirao ovu prigodu, rekavši, "Želio bih svima izraziti svoju iskrenu zahvalnost, a posebno dužnosnicima Vlade i srodnih organizacija, kao i našim partnerima iz FAW-a, što su nam pomogli realizirati našu prvu inozemnu proizvodnju hibrida ovdje u Changchunu - kolijevci kineske autoindustrije. Toyota Kinu promatra kao jedno od svojih najvažnijih tržišta, te se nadam da će ovaj projekt barem malo doprinijeti gospodarskom širenju i rješavanju pitanja zaštite okoliša u Kini. Također se nadam da će uspjeh ovog projekta pomoći u ojačanju partnerstva između FAW-a i Toyote."

4. Changchun International Auto Expo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvro izdanje jednog od najsznačajnijih auto salona u Kini otvorilo je svoja vrata 5. kolovoza. Na salonu je izlagalo oko tisući izlagača iz 27 zemalja. Koliko je kinesko tržište napredovalo najbolje govori podatak o više od 600 izloženih vozila i čak 120 zastupljenih auto-marki.

Toyota na autosalonu u Čangčunu, koji se održava od 5-14. kolovoza, izlaže desetak vozila. Osim Priusa, izložen je model Reiz, koji se ove jeseni počinje proizvoditi u Kini, te Crown, Corolla, Vios i Land Cruiser lokalne proizvodnje.  Posebno mjesto zauzimaju dva Lexusa, modeli LS430 i RX300. Pored serijskih modela, Toyota prikazuje F1 bolid te i-unit, Toyotino vozilo za ''osobnu mobilnost'' (personal mobility).

Sajam se održavao na jedanaest lokacija od kojih je šest natkrivenih, s ukupnom površinom od oko 120.000 četvornih metara. Stoga mnogi već smatraju ovaj auto-salon najvažnijim sjeverno-azijskim događajem u području autoindustrije.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara