VW Caddy Maxi odvezao svjetski rekord

VW Caddy Maxi odvezao svjetski rekord

VW CADDY Maxi 1.9 TDI u izvedbi s 4Motion pogonom je u neprekidnoj vožnji za 8 dana, 13 sati i 30 minuta svladalo transeuroazijsku rutu - dionicu od portugalskog Cabo da Roca do ruskog odredišta Magadan dugu 15.408 km.

VW tim kojeg su činili Matthias Göttenauer (43) i Andreas Renz (42) na iscrpljujuću vožnju krenuli su 2. listopada u 12.00 sati na zapadnoj točki europskog kontineta u Portugalu. Proputovavši Portugal, Španjolsku, Francusku, Njemačku, Poljsku, Letoniju i Litvu, stigli su u Rusiju i zatim na odredište doputovali 11. listopada u 1.30 sati (GMT).

Prvu dionicu puta Caddy Maxi 4MOTION je vozio po autoputu i asfaltiranim cestama, da bi idući prema istoku ceste postajale sve lošije. Posljednjih 5.000 km bile su naročit izazov za vozilo, ali i same vozače. Makadam, blato, duboki kolotrazi i obilje rupa najkraći su opis rute kroz središnju i istočnu Rusiju.

Kod Caddyja Maxi 4MOTION pogon podrazumijeva elektronički reguliranu Haldex-spojku koja raspoređuje pogonsku snagu 105 KS snažnog motora između prednje i stražnje osovine. Prijenos je 6-stupanjski ručni, a serijska oprema uključuje  sustav pomoći za kretanje na uzbrdici, ESP i prateću elektroniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi garantirali točno mjerenje vremena automobil je opremljen GPS - odašiljačem, koji je dva puta dnevno slao signal. Tim je vozio rekordnu vožnju u skladu sa starim važećim pravilima Guinnessove knjige rekorda koji propisuju da se samo dva vozača smiju voziti uvijek u istom vozilu te da se ruta dokumentira kako bi mogla biti praćena. U dnevniku objavljenom na Internetu dokumentirane su pojedinačne etape puta.

Podsjetimo, još prije deset godina avanturisti Göttenauer i Renz postavili su na Pan Americani rekord s VW T4 Multivanom syncro TDI (75 kW). Najudaljeniju rutu američkog kontinenta, od sjevera do juga, svladali su u 15 dana i 14 sati, čime su si T4 i oba vozača osigurali mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda. Rekord do današnjeg dana nije oboren.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara