Zbrinuto preko 11.000 olupina

POVODOM svjetskog Dana zaštite okoliša, Renault Nissan Hrvatska je u Tehničkom muzeju u Zagrebu, obilježio godinu dana uspješne ekološke akcije, Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina powered by Renault.

Prije točno godinu dana, Renault Nissan Hrvatska je uz predstavljanje svog ekološkog potpisa eco2, najavio i akciju „Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina“ u suradnji s časopisom Auto blic i tvrtkom CIOS, specijaliziranom za zbrinjavanje otpada.

Cilj ove akcije je probuditi svijest građana o važnosti zaštite okoliša, potaknuti vlasti na donošenje zakonske regulative o zbrinjavanju vozila na kraju vijeka trajanja te, ukloniti odbačene automobilske olupine koje su ljudskim nemarom završile u prirodi.

Ovom prigodom je također otvorena izložba fotografija Romea Ibriševića  i čitatelja Auto blica koji su sudjelovali u nagradnom natječaju Eko šok. Također, u dvorištu Tehničkog muzeja postavljena pokretna traka za demontažu vozila tvrtke CIOS, koja će svaki radni dan od 14 do 15 sati, a vikendom od 11.30 do 12.30 demonstrirati kako se reciklira vozilo, odnosno odvajaju ekološki neprihvatljive tekućine i dijelovi vozila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U godinu dana suradnje, tijekom koje je fotoreporter Romeo Ibrišević prešao 50.000 km tragajući za olupinama u Renault Scenicu 1.5 dCi, službenom vozilu akcije, očišćeni su mnogi biseri prirode. Tako valja istaknuti otok Žirje gdje je uklonjeno 200 olupina, Imotska jezera (30 olupina), Sveta Nedjelja (150 olupina), Velebit, jezero Butoniga u Istri (50 olupina). Od početka akcije je iz prirode ukupno izvađeno i zbrinuto gotovo 11.000 olupina, a samo posljednjih godinu dana oko 1.000.

O važnosti i dojmljivim rezultatima akcije također svjedoči i međunarodno priznanje kojim je akcija u ožujku ove godine proglašena najboljim svjetskim projektom na Konvenciji komunikacija Renaulta u Parizu.

Akcija se i dalje nastavlja, a u sljedećih godinu dana u planu je vađenje olupina na lokaciji Vruja u blizini Makarske, na području bivših rudnika boksita u okolici Obrovca, na Lastovu, obroncima Žumberka, parku prirode Medvednica i mnogim drugima krajevima Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara