8 razloga zašto vaš pas hrče

8 razloga zašto vaš pas hrče

Foto: weheartit

BAŠ kao i ljudi, i psi mogu hrkati.

I dok hrkanje kod nekih pasa može biti sasvim uobičajeno, kod nekih drugih može biti rani znak da nešto nije u redu. I psima je, baš kao i ljudima, potreban kvalitetan san, a ako hrkanje postane dosljedno te počne buditi vašeg psa iz dubokog sna, vrijeme je za posjet veterinaru.
 
Dobra je vijest što je mnoge od ovih problema lako ispraviti. Donosimo nekoliko potencijalnih uzroka za hrkanje vašeg psa.
 
1. Ometanje
 
Ako se u nosu ili grlu vašeg psa nešto zaglavi, to može blokirati normalno disanje te uzrokovati hrkanje.
 
2. Anatomija
 
Neke pasmine su sklonije hrkanju od drugih. Psi s vrlo kratkim nosevima, poput mopsa ilo buldoga, imaju veću vjerojatnost za takve probleme. No, možda i dalje želite zakazati pregled kod veterinara, kako biste bili sigurni da stanje ne traži medicinsku ili kiruršku intervenciju.
 
3. Alergije
 
I psi mogu razviti alergije na mnoge stvari, uključujući prašinu, pelud, parfeme i druge kućne ljubimce, a sve to može dovesti do sužavanja dišnih puteva i hrkanja.
 
4. Pretilost
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procjenjuje se da je više od polovice pasa na svijetu pretilo, a dodatno tkivo u njihovim grlima, također može blokirati dišne puteve.
 
5. Lijekovi
 
Određeni lijekovi, kao što su tablete protiv bolova, za opuštanje mišića ili smirenje, mogu opustiti vašeg psa toliko, da mu "popuste" i mišići u grlu, koji tako mogu izazvati hrkanje.
 
6. Dentalni problemi
 
O čemu god da se radi, bitno je da se na vrijeme počne liječiti, jer se infekcija može proširiti po cijelom tijelu vašeg ljubimca i uzrokovati puno ozbiljnije probleme.
 
7. Dim
 
Trebate još jedan razlog za prestati pušiti?  Pasivno pušenje može oštetiti dišni sustav kod životinja, što može dovesti do astme, bronhitisa i hrkanja.
 
8. Položaj spavanja
 
Samo način na koji vaš pas spava, može izazvati hrkanje. Za pse koji spavaju na leđima, veća je vjerojatnost da će hrkati, od onih koji spavaju sklupčani ili na trbuhu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara