Ljetne oluje na pse djeluju kao i petarde: Kako im možete pomoći?

Ljetne oluje na pse djeluju kao i petarde: Kako im možete pomoći?

 Foto: 123rf.com

STRAH od glasnih zvukova jedan je od 10 najčešćih strahova pasa, od kojeg prema nekim procjenama pati čak 40 posto pasa.

Iako se strah od glasnih zvukova najčešće povezuje s božićnim ratnim ludilom odnosno petardama sličan efekt na pse ima i grmljavina koja dolazi u paketu s ljetnim olujama.

Za sve čiji se psi plaše grmljavine imamo nekoliko savjeta:

Spriječite bijeg

Ljetne oluje često dolaze iznenada! Zateknu li vas na otvorenom psa obavezno stavite na povodac i onemogućite njegov bijeg.

Pločica s kontakt podacima

U slučaju da pas pobjegne onome tko ga pronađe pločica s kontakt podacima koja se nalazi pričvršćena za ogrlicu puno bi pomogla, a ista bi i ubrzala bi proces pronalaska vlasnika.

Što napisati na pločicu? Ime psa i vaš broj telefona/mobitela! Istina, psi jesu čipirani, ali ljetujete li na nekom otoku ili mjestu gdje nema veterinara tko će ga pronađenom psu očitati?

Prestrašenog psa NIKAD ne ostavljajte samog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sigurna zona

Sigurna zona nije ništa drugo nego mjesto na kojem se psi osjećaju sigurno i na koje se mogu sakriti. Primjerice, ispod stola, na kauču, u kupaonici.

Prigušite zvukove i preusmjerite pažnju


Prije nevremena spustite rolete, pojačajte glazbu i ljubimca zabavite igrom! Ako se ne želi igrati igru nemojte forsirati.

Ne kažnjavajte psa

Popiški li se pas od straha ili učini nešto što vam se ne sviđa NE KAŽNJAVAJTE GA! Pas to nije učinio namjerno, već zato što se boji!

Sredstva za smirenje

Na tržištu danas postoje mnoga sredstva za smirenje psa. Iste psu nikad ne davajte bez konzultacija s veterinarom!

OVDJE besplatno možete preuzeti brošuru "Strahovi od glasnih zvukova" u kojoj ćete saznati mnogo korisnih informacija koje će vam pomoći da pomognete psima koji se boje pucnjave odnosno glasnih zvukova!

P.S. Svi ovi savjeti mogu se primijeniti i na mačke!

Psi i ljeto - korisni savjeti:

Pomozite psima da prežive paklene vrućine

Pročitajte zašto psa nije dobro ostaviti samog u automobilu

Prepoznajte simptome toplinskog udara kod psa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara