Tražite psa čuvara? S kangalom nećete pogriješiti

Tražite psa čuvara? S kangalom nećete pogriješiti

 Foto: YouTube

KANGAL, pas prepoznatljiv po velikom i snažnom tijelu koje je prekriveno gustom dlakom različitih nijansi sive boje te crnoj maski na licu smatra se jednom od najboljih čuvarskih pasmina. Ali važno je znati da u krivim rukama ova pasmina može postati opasna za okolinu.

Povijest pasmine

Riječ je o izuzetno staroj turskoj pasmini o čijem porijeklu postoje brojne teorije. Pišući o povijesti pasmine allaboutturkey.com povezuje ih sa psima koje su Asirci i Babilonci koristili za zaštitu od divljih životinja. Druga teorija kaže kako je prvi predak današnjeg kangala bio u vlasništvu osmanskog sultana Murata IV. koji je vladao u 17. stoljeću.Prema legendi pas je postao sultanov ljubimac nakon što je u njegovoj palači ubio lava. Vodio ga je u vojne pohode, a tijekom jednog od njih u blizini turskog grada Sivasa pas se izgubio. Pretpostavlja se kako se pasmina razvila križanjem "izgubljenog psa" s tadašnjim psima iz tog područja i to kako bi se dobio pastirski pas za čuvanje stada od predatora poput vukova i medvjeda.

Teorija postoji još nekoliko, a svima je zajedničko da kangale spominju uglavnom kao pastirske pse, za što ih se koristi i danas.Ima ih i u Hrvatskoj, ali izvan turske posebno su popularni u Velikoj Britaniji te SAD-u.

Najčešće pogreške vlasnika

Najčešća greška početnika u svijetu kangala jest da ih nabavljaju zbog izgleda, zanemarujući njihov oštar karakter.

Istu grešku čine i oni koji ih nabavljaju kao čuvare misleći da je dovoljno psa staviti u dvorište i stvar prepustiti instinktima. 

Riječ je o izuzetno teritorijalnim psima koji, uzimajući o obzir njihovu snagu mogu napraviti puno štete. Pogotovo drugim psima i životinjama s kojima se susreću u urbanim sredinama.

Preporuka svima koji tek ulaze u svijet pasa je da kangala obavezno upišu u neku školicu za pse.

Pod stručnim vodstvom vlasnik će naučiti kako pravilno socijalizirati psa. Radeći s istim neće imati nikakvih problema jer pasmina je to koja stoljećima živi uz ljude i životinje. 

U suprotnom, mnoge stvari mogu krenuti u neželjenom smjeru. Nažalost, kangali su tijekom 20.stoljeća prečesto dolazili u krive ruke  tako da ih se danas najčešće spominje u negativnom kontekstu.


Zanimljivosti o pasminama pasa

Tosa inu

Bernski planinski pas

Bernardinac

Rotvajler

Američka akita

Shiba Inu

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Peruanski bezdlaki pas

Maltezer

Bigl

Patuljasti šnaucer

Faraonski gonič

Newfoundlander

Doberman

Njemački bokser

Škotski ovčar

Lagotto Romagnolo

Cavalier King Charles španijel

Istarski oštrodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara