Ispadanje kose nakon poroda: Što ga uzrokuje i možete li što učiniti?

Ispadanje kose nakon poroda: Što ga uzrokuje i možete li što učiniti?

Foto: 123rf

GOTOVO pedeset posto žena nakon poroda doživi pojačano ispadanje kose. No, ne morate se bojati, to ne znači da ćete u sljedećih nekoliko mjeseci oćelavjeti.

Radi se o pojavi koja se zove teologen effluvium, koja se obično događa između prvog i šestog mjeseca nakon poroda. O čemu se radi?

Naime, kosa raste u više stadija:

1. anageni stadij - stanični zametak kose se razmnožava i potiče rast korijena nove vlasi, traje od tri do pet godina kod muškaraca i od šest do sedam kod žena.

2. katageni stadij - stanični zameci se dalje ne razmnožavaju, korijen vlasi prelazi fazu mirovanja, probija površinu, zaustavlja se rast vlasi, traje oko dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. telogeni stadij - kosa se sprema za ispadanje. Ova faza traje oko tri mjeseca, i na kraju se ponavljaju sve tri faze.

Tijekom trudnoće se zbog povišene razine hormona estradiola i prolaktina usporava prijelaz vlasi iz anagenog u teologeni stadij pa je posljedica toga gušća kosa tijekom trudnoće. Međutim, od oko mjesec dana nakon poroda broj vlasi koje se nalaze u teologenom stadiju se značajno povećava, a posljedica je pojačano ispadanje kose.

Budite strpljivi

Ta pojava obično završava u prvih šest mjeseci djetetova života, ali ponekad se nastavlja i tijekom još nekoliko mjeseci. Stanje se obično normalizira uspostavom uobičajenog menstruacijskog ciklusa. Nekim ženama kosa opada više nego drugima, ali većini se vraća u stanje u kojem je bila prije trudnoće.

Za poslijeporođajni gubitak kose nije potreban poseban tretman, ali se preporučuje da budete nešto pažljiviji s kosom, ne izlažete je previsokoj temperaturi, primjerice prevrućeg fena ili glačala za kosu, a možete i povećati unos vitamina B i E te selena i cinka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara