Navike koje moraš promijeniti ako želiš imati sretno dijete!

Navike koje moraš promijeniti ako želiš imati sretno dijete!
Foto: 123rf
 
SVI RODITELJI žele pružiti svom djetetu ono najbolje, no često ih neke njihove navike potpuno nesvjesno u tome sprječavaju. Donosimo vam popis navika koje bi svakako trebalo promijeniti kako bi i vi i djeca bili sretniji.
 
Vječni pesimist - Život je za vas sačinjen od 24 sata problema i kriza dnevno. U svemu vidite samo ono loše ili potencijalno loše. Djeca su mali veseljaci  i trebaju vedro okruženje kako bi se zdravo razvijali i bili sretni, omogućite im to.
 
Pokažite emocije – Bez obzira jeste li sretni ili tužni, ne skrivajte emocije pred djetetom. Djeca vrlo dobro prepoznaju kada niste iskreni. Ako vam se plače, plačite, ako ste sretni, neka bude sretna i cijela obitelj s vama.
 
Budite jasni u iznošenju zahtjeva djeci – Moljakanje djeteta da nešto učiniti nešto je što činite pogrešno, a gotovo nikada neće rezultirati željenim ishodom. Oblikujte rečenicu tako da djetetu ne ostavljate prostora za manipulaciju. Umjesto „Možeš li pospremiti svoje igračke?“ recite „Molim te, pospremi svoje igračke odmah. U redu?“
 
Ne budite previše sitničavi – Vjerojatno ćete uočiti svaku djetetovu grešku, no ponekad, ako se radi o nevažnim sitnicama pokušajte izbjeći kritiku. Vi ste djetetov životni trener koji ga mnogo stvari još mora naučiti, a ne kritičar koji će prigovarati na svaku sitnicu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara