Odlične vijesti za mame čiji klinci sišu prst ili grizu svoje noktiće

Odlične vijesti za mame čiji klinci sišu prst ili grizu svoje noktiće

Foto: 123rf

JOŠ donedavno sisanje palca smatralo se – pa ono – ne baš zgodnom pojavom. Je, naravno – klinci su slatki kada si u usta uvale svoj mali slatki prstić i ne vade ga van ni kada se igraju ni kada spremaju svoje igračke. Slatki jesu, ali uvijek je tu bila prisutna ona fama da dijete s palcem u ustima u organizam unosi previše bakterija jer se oni igraju, diraju svašta pa onda brže bolje prije nego itko stigne reagirati metnu palac u usta. Tu je i sustavan problem guranja prednjih zubića zbog čega mnoga djeca, kasnije ljudi, moraju plaćati masno, nositi aparatiće i po godinu dana kako bi ispravili svoje zube. Taj će problem doduše uvijek ostati na tapeti. Kod svakog djeteta koje se ne želi odviknuti od te svoje slinave navike. Baš kao i sva ona djeca koja grizu svoje noktiće.

No, od nedavno majke čija djeca sišu palac i/ili grizu nokte imaju mali razlog za slavlje!
Prema jednoj priličnoj velikoj studiji koju su radili stručnjaci Universityja Otago s Novog Zelanda,a objavljena u časopisu Pediatrics, djeca koja su sklona navici sisanja palca, grizenja noktiju i uopće sustavnog guranja (prljavih) ruku u usta imanju puno manji rizik od budućih alergija.

Studija je rađena na velikom uzorku, a cilj je bio dokazati vezu upravo između velikog porasta alergične djece i čistoće kojom se eliminiraju loše, ali i dobre bakterije.

Sam autor studije profesor Bob Hancox u zaključak je stavio da su upravo djeca koja su kao mala bila izložena prljavštini – prašini, travi, bili su u doticaju sa životinjama, bili puno manje skloni razvijanju alergija u svojoj odrasloj dobi. S druge pak strane – ogroman porast alergija među ljudima povezan je upravo s maničnim čišćenjem okruženja u kojima se bebe/djeca kreću te još češćim čišćenjem njihovih ruku. Ne samo čišćenjem već i dezinficiranjem čemu su moderni roditelji toliko neopravdano skloni.

>>>Mislite li da djeca zaista moraju biti sterilna<<<


Studija je tako pokazala da su upravo djeca koja sišu palac/grizu nokte/guraju ruke u usta u onoj skupini s najmanjim rizikom od razvijanja alergija. U toj su skupini i djeca koje roditelji slobodno puštaju da pužu i kreću se u ne pretjerano čistim (sterilnim) okruženjima, a inače ne guraju baš pretjerano ruke u usta, ali baš za djecu sklonu navikama o kojima govorimo rizik od razvijanja alergija još je za trećinu manji od te skupine djece koje roditelji puštaju da slobodno žive s mikrobima.

>>>Kako prepoznati razliku između alergije i prehlade<<<

Doduše, iako su rezultati pokazali da prljavština (u normalnoj mjeri, naravno) i mikrobakterije nisu loše za naš organizam jer one su sastavni dio svijeta u kojem živimo i kao takve dobro djeluje na imunitet čovjeka, ali neke alergije jednostavno ne mogu spriječiti. Prvenstveno se tu radi o astmi i peludnim alergijama tako da, kada je riječ o njima, sisanje palca u mladoj dobi jednostavno neće biti lijek kojim će se moći spriječiti pojava tih alergija i problema s dišnim putevima. Ali za sve ostale blaže alergije dobri mikrobi napravit će dobru stvar.

>>>Zašto moje dijete grize nokte i kako mu pomoći<<<

Isto tako, da ne bi bilo zabune, nitko u ovoj studiji ne naglašava da je sisanje prljavih ruku zdravstveno dobro, ako se čini stalno i s gomilom prljavštine na rukama, ali u manjoj mjeri, onoj normalnoj mjeri svakako je dobrodošlo. Baš kao i saznanje da vaši mali sisači neće oboljeti samo zato što guraju svoje ne pretjerano čiste prste u usta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara