Velika povezanost: Djeca starijih očeva mnogo sklonija psihičkim problemima

Velika povezanost: Djeca starijih očeva mnogo sklonija psihičkim problemima

Foto: Shutterstock

DJECI starijih očeva prijeti veća opasnost od psihičkih problema i problema s učenjem, piše u opsežnom amerčko-švedskom istraživanju objavljenom prije dvije godine u SAD-u.

Istraživači sa sveučilišta Indiana i instituta Karolinska u Stockholmu analizirali su medicinske podatke o svim osobama rođenim u Švedskoj između 1973. i 2001. godine.

Ustanovili su vrlo jaku povezanost između starije dobi oca u trenutku rođenja djeteta i lepeze psihičkih problema poput autizma, poremećaja pažnje, bipolarnog poremećaja, šizofrenije, pokušaja samoubojstva i problema s drogom kao i školskog neuspjeha i slabih rezultata na testiranju kvocijenta inteligencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U usporedbi s djetetom rođenim kad je otac imao 24 godine, za dijete čiji je otac imao 45 godina u trenutku njegova rođenja, 3,5 puta je vjerojatnije da će bolovati od autizma, a 13 puta da će imati poremećaj pažnje. Opasnost od bipolarnosti je 25 puta veća dok je vjerojatnost od samoubilačkog ponašanja i problema s drogama 2,5 puta veća.

"Bili smo šokirani rezultatima tog istraživanja", kazao je Brian D'Onofrio, profesor psihologije na sveučilištu Indiana, glavni autor radova objavljenih u Journal of the American Medical Association Psychiatry od 26. veljače.

"Specifične veze između očeve dobi i psihičkih problema djeteta puno su izraženije nego u prethodnim istraživanjima", istaknuo je on.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara