Kako sabotiramo vlastitu vezu

Foto: Replay

VEZA uvijek zahtijeva rad i trud, a svakodnevne sitnice mogu je pretvoriti u konstantno mučenje za obje strane. Male svađe i nesuglasice normalna su stvar, ali potrebno je pronaći način kako riješiti sitne probleme, jer kada dođu oni veći i ozbiljniji, veza bi mogla puknuti. Često nesvjesno sabotiramo vlastitu vezu sitnicama kojima ne pridajemo preveliku važnost, ali u konačnici upravo te sitnice mogu upropastiti vezu.

Nesigurnosti vezane za izgled

Vrlo često se događa da žene jednostavno nisu zadovoljne svojim tijelom, a to nezadovoljstvo naglašavaju brzim pokrivanjem kada postoji šansa da ih partner vidi gole. Žene koje su iskompleksirane zbog vlastitog izgleda vrlo će često loše primati komplimente, a razmišljanje o pozitivnim tjelesnim karakteristikama svog partnera tjera ih na razmišljanje poput: "Pa što on radi sa mnom" - ovaj je problem samo naizgled površan, jer će se žena koja se ne osjeća ugodno u svojoj koži osjećati neugodno u krevetu sa svojim partnerom, što će se odraziti na seks, a i na cijelu vezu. Umjesto da se zamaraš pitanjima je li stvarno mislio da dobro izgledaš ili je to bio njegov sarkastičan način da ti kaže da moraš smršaviti, pokušaj prihvatiti svoje tijelo kakvo jest i zavoljeti ga. Jednom kada naučiš primiti kompliment, mnogo ćeš se bolje osjećati, a veza će biti puno vedrija i bolja.

Loš tajming


Spominjanje stvari koje ti ne odgovaraju u vezi, kritiziranje njegovog ponašanja ili bilo kakvo prigovaranje ima vrijeme i mjesto kada je u redu - a to je kada ste sami, u udobnosti četiri zida. Mnogi se parovi vole svađati u javnosti, a osim što time pokazuju manjak odgoja, stvaraju nelagodu za sve prisutne. Ovo se pogotovo tiče parova koji u vlastitu svađu pokušavaju uvući prijatelje. Što je najgore, velike su šanse da nećete riješiti problem, a svađa će vjerojatno završiti tišinom ili odlaskom jedne strane. Ovakvim načinom ponašanja stvarate i grč drugoj osobi, jer nakon deset javnih svađa, sigurno joj neće biti drago što ponovno idete negdje zajedno, jer uvijek postoji šansa da će završiti sramotno. Ako ne možeš izdržati da ne kažeš nešto dok ste zajedno vani, probaj samo natuknuti da te nešto smeta, i da bi voljela o tome porazgovarati kasnije, kada ste sami.

Svako malo ga ispravljaš

Nemoj ovako, bolje je onako... iako možda samo želiš pomoći ili poboljšati nešto što tvoj partner radi, pazi, jer konstantnim ispravljanjem svake sitnice zvučiš kao diktator koji ne dopušta ništa osim svojeg viđenja stvari. Ovo je pogotovo nezgodno raditi pred njegovim prijateljima, jer će ispasti papak, a to sigurno nije nešto što će mu se svidjeti. Lijepo je tu i tamo ponuditi svoju pomoć, ali ako u vezi s tobom ima osjećaj kao da je u vezi sa vlastitom majkom, kad-tad će ti to početi zamjerati. Ako već inzistiraš na ispravljanju svakog njegovog koraka, moraš biti spremna ispraviti neke sitnice koje bi on volio uraditi drukčije, inače ćeš ti biti zanovijetalo a on mali poslušni psić, a to dugoročno vodi u lošu vezu.

Pamtiš sve

Svaki tvoj zagrljaj, svaki puta kada je podignuo glas na tebe, svaki puta kada si nešto učinila za njega - čini se kao da držiš zapisnik u kojemu pažljivo bilježiš sve pluseve i minuseve, s krajnjim ciljem nabijanja na nos. Naravno da je poželjno da je odnos iznošenja smeća 50:50, ali rijetko je izvedivo da baš svaka tvoja ili njegova radnja ima odgovarajuću proturadnju. Ako radiš nešto za njega, radi to iz ljubavi, a nikako zato da bi mu kasnije mogla dati izlist svih svojih postupaka koji nisu primijećeni ili uzvraćeni. Tko je kome što dao, a što uzeo igra je koja pripada u dječji vrtić, a nikako u zrelu vezu dvoje odraslih ljudi.

Dopuštaš da prošlost diktira sadašnjost

Samo zato što te bivši dečko varao s kolegicom s posla, ne znači da će sadašnji napraviti istu stvar. Ovaj se problem vrlo često javlja u vezama u kojima je jedna strana bila povrijeđena u prošlosti, te je problem prenijela na sadašnjost, iako je u vezi sa sasvim drugom osobom. Vraćanjem u prošlost nećeš riješiti ništa, nego ćeš samo stvoriti novi problem u vezi koja nema veze sa prošlosti. Iako je često vrlo teško, sa svakom je novom vezom potrebno okrenuti novu stranicu, što znači da se prema novom dečku trebaš postaviti kao da nikada prije nisi bila povrijeđena, a kasnije, ako će postojati razlog za sumnju u novog dečka, možeš reagirati. Važno je samo da ne uništiš novu vezu zbog nečega što je bilo prije, jer na taj način dopuštaš nevjernom bivšem da te povrijedi dvaput - jednom u vezi i drugi put jer ti uništava novu vezu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara