Mali trikovi: Produlji rok trajanja svog parfema

Mali trikovi: Produlji rok trajanja svog parfema

Foto: Chanel

KAO i sve ostalo, i parfemi imaju rok trajanja, koji varira od jedne do pet godina. Štednja tvog najdražeg parfema može tako biti besmislena, ako se nakon par godina našpricaš parfemom koji više ne miriši, ili još gore, smrdi. Iako ne možeš svoj omiljeni parfem čuvati zauvijek, postoji nekoliko stvari koje će produljiti njegovo trajanje.

Snaga parfema

Iako pravi, čisti parfem jače miriše, ujedno ima i kraći rok trajanja. Toaletna voda će tako trajati mnogo dulje od čistog parfema, jer je više razrijeđena. Ako želiš što dulji rok trajanja, uvijek odaberi laganije verzije mirisa u obliku toaletne vode, koje će te i manje koštati od čistog parfema.

Sadržaj je bitan


Pri kupovini parfema pročitaj sastojke, točnije postotak alkohola koji sadrži u sebi. Veći postotak alkohola znači i dulji rok trajanja, jer alkohol djeluje kao konzervans.

Drži ga zatvorenim

Parfem koji je otvoren dulje vrijeme brže će ishlapiti jer alkohol, iako je odličan konzervans, vrlo brzo hlapi u kontaktu sa zrakom. Nakon nanošenja parfema obavezno vrati čep na njega što prije, kako bi izbjegla slabljenje mirisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Matirane ili plave bočice

Bočice koje su mat ili plave boje dulje će održati svježinu parfema od onih prozirnih ili drugih boja. Iako nećeš birati parfem prema boji bočice u kojoj se nalazi, ova informacija može biti korisna, pogotovo ako se dvoumiš između dva parfema od kojih je samo jedan u mat bočici.

Prirodni sastojci kraće traju


Parfemi koji obiluju prirodnim sastojcima uvijek će kraće trajati od onih koji imaju više sintetiziranih spojeva, jer upravo ti spojevi djeluju kao konzervans i produljuju trajanje parfema.

Šumski mirisi

Sandalovina, cedar i ostali šumski mirisi imaju mnogo dulji rok trajanja od cvjetnih i voćnih mirisa, tako da će tvoj šumski parfem trajati mnogo dulje od onog sa notama citrusa.

Zaštiti ga od sunca

Parfemi koji stoje blizu prozora brže će se pokvariti od onih koji su na tamnom mjestu. Također ih je dobro čuvati negdje gdje nema puno vlage, a ako ih čuvaš od vrućine, produljiti ćeš njihov rok trajanja. Nekoliko parfema koje stalno koristiš imaj pri ruci, a ove ostale koje čuvaš za kasnije, spremi negdje gdje neće biti izloženi vanjskim uvjetima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara