Moderna pošast: Tri razloga zašto patite od kronične užurbanosti i prezaposlenosti

Moderna pošast: Tri razloga zašto patite od kronične užurbanosti i prezaposlenosti

Foto: Shape

OTKAZUJETE li često u posljednje vrijeme druženja s obitelji i prijateljima?

Ili se s istima već tjednima dogovarate za druženja, jer ste "prezaposleni"? Ako vam išta od navedenog zvuči poznato, dobrodošli u klub "kronično užurbanih ljudi".
 
No znate što? Definitivno niste sami. A takva prezaposlenost i kronična užurbanost, često se opisuju kao zamke posla, sadašnje histerije, egzistencijalne sigurnosti te zaštite protiv praznine. Drugim riječima, prezauzetost je neka vrsta ovisnosti, a mnogi se od nas bore s njom.
 
No, znate li zašto se ona javlja? Mi donosimo tri uobičajena uzroka.
 
1. Pogon za ego
 
Užurbanost je postala mjera naše poduzetničke vrijednosti. Umjesto vrednovanja strategije i učinkovitosti, mi vrednujemo koliko radimo te po tome mjerimo razinu uspješnosti.
 
2. Osjećaj krivnje
 
Sigurne smo kako će vam ovo biti itekako poznato, a radi se o osjećaju krivnje kada uzmemo zasluženi odmor. A ako to nije krivnja, onda je svakako anksioznost da bismo trebali raditi više. Punjenjem rasporeda smatramo se produktivnijima, čak i ako tako zapravo radimo manje te smo korak bliže tome da puknemo po svim šavovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
3. Odvraćanje od najvećih strahova
 
Ako stalno trčite s jedne obaveze na drugu, tako je lakše ignorirati druge važne životne stvari koje zahtijevaju vašu pažnju. Zaokupljanjem poslom zapravo se odupiremo neugodnoj tišini, koja čini da se osjećamo nelagodno. No, ovdje je istina: tišina je zapravo odlična za našu produktivnost te ona poboljšava pamćenje pa je prihvatite s vremena na vrijeme kako biste se osjećali bolje.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara